- Lis 28, 2005
- 33,927
- 6,344
- 113
Kurczak faszerowany (inaczej "luzak"
Autor przepisu - Konewka
Składniki:
1. Kurczak taki ok. 1,80 kg, dobrze żeby przy tej wadze nie był tłusty
2. Około 30 -40 dag mielonego mięsa (ja preferuję indycze)
3. pęczek natki pietruszki
4. czubata łyżka masła bardzo miękkiego
5. jajko
6. sól
7. pieprz
8. majeranek
9. 2 ząbki czosnku
Igła z nitką bawełnianą
Folia aluminiowa
Wykonanie:
Kurczaka trzeba "wyluzować" czyli wyfiletować z kości.
Farsz z mielonego mięsa doprawiamy, wbijamy jajko, dodajemy
posiekaną pietruszkę, oraz masło. To wszystko wyrabiamy na gładką masę.
Płat mięsa z kurczaka układamy skórą do deseczki. Wystające kikuty
skóry ze skrzydełek i udek przewlekamy na lewą stronę. Solimy,
pieprzymy i nacieramy startym lub przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Układamy farsz na wierzchu.
Teraz boki zakładamy, formując zgrabny owal. Możemy przystąpić do
szycia. Zszywamy wzdłuż, oraz szparki po skrzydełkach i udkach.
Następnie trzeba troszkę posolić skórkę, ale niekoniecznie i natrzeć
majerankiem. Troszkę masujemy i nadajemy ładny kształt.
Brytfankę wykładam folią aluminiową i układam kurczaka szwem do dołu.
Można dodatkowo położyć na górę troszkę masła lub smalcu i delikatnie
podlać wodą. Tyle, żeby zdążyło wyparować.
Folię zawijam w namiocik nad kurczakiem. Przykrywam pokrywką na
pierwsze 30 min pieczenia. Wkładam do zimnego piekarnika, przez 1.5
godziny piekę w temp 150 stopni C. Potem odkrywam folię i piekę 20,30 min
w 200 stopniach C.
Po wyjęciu z piekarnika układamy jeszcze gorącą pieczeń na płaskiej
tacy, żeby płyny nie wyciekły na blat lub stół. Nakrywamy deseczką i
przyciskamy ciężkim przedmiotem. Może byś nawet 5 kg. Garnek z wodą,
robot kuchenny, lub malakser. Tak musi leżeć najlepiej przez cała noc.
To co wyciekło podczas pieczenia i na tacę jest doskonałym smarowidłem do chleba.
W wersji ekskluzywnej można do środka farszu włożyć ugotowane jajko.
Koniecznie po wystygnięciu należy pamiętać o wyjęciu nitek.
Moje uwagi:
Kurczak wychodzi pyszny - serdecznie polecam.
Autor przepisu - Konewka
Składniki:
1. Kurczak taki ok. 1,80 kg, dobrze żeby przy tej wadze nie był tłusty
2. Około 30 -40 dag mielonego mięsa (ja preferuję indycze)
3. pęczek natki pietruszki
4. czubata łyżka masła bardzo miękkiego
5. jajko
6. sól
7. pieprz
8. majeranek
9. 2 ząbki czosnku
Igła z nitką bawełnianą
Folia aluminiowa
Wykonanie:
Kurczaka trzeba "wyluzować" czyli wyfiletować z kości.
Farsz z mielonego mięsa doprawiamy, wbijamy jajko, dodajemy
posiekaną pietruszkę, oraz masło. To wszystko wyrabiamy na gładką masę.
Płat mięsa z kurczaka układamy skórą do deseczki. Wystające kikuty
skóry ze skrzydełek i udek przewlekamy na lewą stronę. Solimy,
pieprzymy i nacieramy startym lub przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Układamy farsz na wierzchu.
Teraz boki zakładamy, formując zgrabny owal. Możemy przystąpić do
szycia. Zszywamy wzdłuż, oraz szparki po skrzydełkach i udkach.
Następnie trzeba troszkę posolić skórkę, ale niekoniecznie i natrzeć
majerankiem. Troszkę masujemy i nadajemy ładny kształt.
Brytfankę wykładam folią aluminiową i układam kurczaka szwem do dołu.
Można dodatkowo położyć na górę troszkę masła lub smalcu i delikatnie
podlać wodą. Tyle, żeby zdążyło wyparować.
Folię zawijam w namiocik nad kurczakiem. Przykrywam pokrywką na
pierwsze 30 min pieczenia. Wkładam do zimnego piekarnika, przez 1.5
godziny piekę w temp 150 stopni C. Potem odkrywam folię i piekę 20,30 min
w 200 stopniach C.
Po wyjęciu z piekarnika układamy jeszcze gorącą pieczeń na płaskiej
tacy, żeby płyny nie wyciekły na blat lub stół. Nakrywamy deseczką i
przyciskamy ciężkim przedmiotem. Może byś nawet 5 kg. Garnek z wodą,
robot kuchenny, lub malakser. Tak musi leżeć najlepiej przez cała noc.
To co wyciekło podczas pieczenia i na tacę jest doskonałym smarowidłem do chleba.
W wersji ekskluzywnej można do środka farszu włożyć ugotowane jajko.
Koniecznie po wystygnięciu należy pamiętać o wyjęciu nitek.
Moje uwagi:
Kurczak wychodzi pyszny - serdecznie polecam.
Ostatnią edycję dokonał moderator: