- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Kurczak ten otrzymał swa nazwę na cześć Generała Zuo (Tso) Zongtang (???, 1812?1885), z dynastii Quing w chińskiej prowincji Hunan. (Żródło przepisu)
ryż
1 podwójna pierś kurczaka
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości wiśni
szczypior
ok. 2 łyżki sezamu
1 jajko
szczypta soli
mąka pszenna do panierowania
olej do smażenia
sos:
200 ml wody
2 łyżki cukru
2 łyzki octu
1 łyżka sosu hoisin
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Sezam uprażyć na suchej patelni, aż będzie złoty (uważać, by się nie przypalił). Zdjąć z patelni.
3. Szczypior pokroić na ok. 3 cm kawałki, czosnek obrać i drobno posiekać, imbir obrać ze skórki i również posiekać.
4. Kurczaka pokroić w kostkę, dokładnie wymieszać w roztrzepanym jajku ze szczyptą soli. Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące. Kurczaka smażyć ze wszystkich stron na oleju na złoto. W zależności od wielkości naszej patelni może się okazać, że lepiej smażyć partiami. Kawałki mięsa nie powinny się ze sobą stykać.
5. Z oleju, na którym smażył się kurczak pozostawić na patelni ok. 3-4 łyżki. Resztę zlać, nie będzie już potrzebna.
Na rozgrzany olej wrzucić szczypior, czosnek i imbir. Chwilę smażyć, mieszając. Następnie dodać ponownie kurczaka i wlać sos. Smażyć mieszając, aż sos zgęstnieje, po czym dodać sezam. Wymieszać i podawać z ryżem.

ryż
1 podwójna pierś kurczaka
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości wiśni
szczypior
ok. 2 łyżki sezamu
1 jajko
szczypta soli
mąka pszenna do panierowania
olej do smażenia
sos:
200 ml wody
2 łyżki cukru
2 łyzki octu
1 łyżka sosu hoisin
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Sezam uprażyć na suchej patelni, aż będzie złoty (uważać, by się nie przypalił). Zdjąć z patelni.
3. Szczypior pokroić na ok. 3 cm kawałki, czosnek obrać i drobno posiekać, imbir obrać ze skórki i również posiekać.
4. Kurczaka pokroić w kostkę, dokładnie wymieszać w roztrzepanym jajku ze szczyptą soli. Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące. Kurczaka smażyć ze wszystkich stron na oleju na złoto. W zależności od wielkości naszej patelni może się okazać, że lepiej smażyć partiami. Kawałki mięsa nie powinny się ze sobą stykać.
5. Z oleju, na którym smażył się kurczak pozostawić na patelni ok. 3-4 łyżki. Resztę zlać, nie będzie już potrzebna.
Na rozgrzany olej wrzucić szczypior, czosnek i imbir. Chwilę smażyć, mieszając. Następnie dodać ponownie kurczaka i wlać sos. Smażyć mieszając, aż sos zgęstnieje, po czym dodać sezam. Wymieszać i podawać z ryżem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: