Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kurczak Generała Tso
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1370681" data-attributes="member: 2721"><p>Kurczak ten otrzymał swa nazwę na cześć Generała Zuo (Tso) Zongtang (???, 1812?1885), z dynastii Quing w chińskiej prowincji Hunan. (<a href="http://www.youtube.com/watch?v=v_dkYNq8G9Y" target="_blank">Żródło przepisu</a>)</p><p></p><p>[ATTACH=full]78654[/ATTACH]</p><p></p><p>ryż</p><p>1 podwójna pierś kurczaka</p><p>3 ząbki czosnku</p><p>kawałek imbiru wielkości wiśni</p><p>szczypior</p><p>ok. 2 łyżki sezamu</p><p></p><p>1 jajko</p><p>szczypta soli</p><p>mąka pszenna do panierowania</p><p>olej do smażenia</p><p></p><p>sos:</p><p>200 ml wody</p><p>2 łyżki cukru</p><p>2 łyzki octu</p><p>1 łyżka sosu hoisin</p><p>1 łyżka oleju sezamowego</p><p>1 łyżka ciemnego sosu sojowego</p><p>1 łyżeczka mąki ziemniaczanej</p><p></p><p></p><p>1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.</p><p></p><p>2. Sezam uprażyć na suchej patelni, aż będzie złoty (uważać, by się nie przypalił). Zdjąć z patelni.</p><p></p><p>3. Szczypior pokroić na ok. 3 cm kawałki, czosnek obrać i drobno posiekać, imbir obrać ze skórki i również posiekać. </p><p></p><p>4. Kurczaka pokroić w kostkę, dokładnie wymieszać w roztrzepanym jajku ze szczyptą soli. Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące. Kurczaka smażyć ze wszystkich stron na oleju na złoto. W zależności od wielkości naszej patelni może się okazać, że lepiej smażyć partiami. Kawałki mięsa nie powinny się ze sobą stykać.</p><p></p><p>5. Z oleju, na którym smażył się kurczak pozostawić na patelni ok. 3-4 łyżki. Resztę zlać, nie będzie już potrzebna. </p><p></p><p>Na rozgrzany olej wrzucić szczypior, czosnek i imbir. Chwilę smażyć, mieszając. Następnie dodać ponownie kurczaka i wlać sos. Smażyć mieszając, aż sos zgęstnieje, po czym dodać sezam. Wymieszać i podawać z ryżem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1370681, member: 2721"] Kurczak ten otrzymał swa nazwę na cześć Generała Zuo (Tso) Zongtang (???, 1812?1885), z dynastii Quing w chińskiej prowincji Hunan. ([URL="http://www.youtube.com/watch?v=v_dkYNq8G9Y"]Żródło przepisu[/URL]) [ATTACH=full]78654[/ATTACH] ryż 1 podwójna pierś kurczaka 3 ząbki czosnku kawałek imbiru wielkości wiśni szczypior ok. 2 łyżki sezamu 1 jajko szczypta soli mąka pszenna do panierowania olej do smażenia sos: 200 ml wody 2 łyżki cukru 2 łyzki octu 1 łyżka sosu hoisin 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Sezam uprażyć na suchej patelni, aż będzie złoty (uważać, by się nie przypalił). Zdjąć z patelni. 3. Szczypior pokroić na ok. 3 cm kawałki, czosnek obrać i drobno posiekać, imbir obrać ze skórki i również posiekać. 4. Kurczaka pokroić w kostkę, dokładnie wymieszać w roztrzepanym jajku ze szczyptą soli. Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące. Kurczaka smażyć ze wszystkich stron na oleju na złoto. W zależności od wielkości naszej patelni może się okazać, że lepiej smażyć partiami. Kawałki mięsa nie powinny się ze sobą stykać. 5. Z oleju, na którym smażył się kurczak pozostawić na patelni ok. 3-4 łyżki. Resztę zlać, nie będzie już potrzebna. Na rozgrzany olej wrzucić szczypior, czosnek i imbir. Chwilę smażyć, mieszając. Następnie dodać ponownie kurczaka i wlać sos. Smażyć mieszając, aż sos zgęstnieje, po czym dodać sezam. Wymieszać i podawać z ryżem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kurczak Generała Tso
Top
Bottom