Kurczak Generała Tso

AnkaP

Well-known member
Contributor
Sty 2, 2008
8,822
1,619
113
Wpisuję na prośbę Joanny. Przepis znalazłam tutaj: http://www.kuchnieorientu.pl/portal/przepi...ak-generala-tso
Robię często, bo bardzo nam smakuje, poza tym robi się dosyć szybko - gdy już się wszystko pokroi i wymiesza, to reszta nie zajmuje już dużo czasu.

Kurczak Generała Tso

0,5 kg ciemnego mięsa kurczaka (nogi, uda) pociętego w 2,5 cm kostki (można też zrobić z piersi kurczaka, ale ja wolę udka, w Lidlu można kupić takie bez skóry i kości)
1 cebula dymka (część biała i zielona) posiekana*
2-3 małe papryczki chilli posiekane (najczęściej daję pokruszone suszone, bo świeże u mnie trudno kupić)
olej do głębokiego smażenia

Ciasto:
1 1/2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki białego pieprzu (daję zwykły, czarny, świeżo zmielony)
1 jajko
1/2 szklanki mąki kukurydzianej lub ryżowej
woda

Sos:
1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 łyżka wody
1 ząbek czosnku – wyciśnięty przez praskę
1 cm korzenia imbiru wyciśniętego lub drobno posiekanego
3 łyżki cukru (daję brązowy muscovado)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka białego octu
1 łyżka wina ryżowego (ponieważ u mnie nie kupię, dodaję łyżkę wódki)
1/2 szklanki bulionu kurzego (najczęściej z lenistwa i braku czasu daję taki z kostki
icon_redface.gif
)

Składniki sosu wymieszać, aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić do lodówki.
Wymieszać składniki ciasta, wody dodawać stopniowo, aby uzyskać dość gęste ciasto, mogące oblepić kawałki mięsa. Włożyć kurczaka wymieszać, aż ciasto pokryje dokładnie kawałki mięsa.
W woku rozgrzać olej, powinno go być tyle, aby kawałki kurczaka były po włożeniu do oleju całkowicie zanurzone. Kurczaka smażyć na chrupiąco, po 2-4 minuty, po usmażeniu osączyć. Nie należy smażyć zbyt wielu kawałków od razu, najlepiej smażyć w 2-3 partiach, uniknie się wówczas sklejania kawałków mięsa i obniżenia temperatury tłuszczu.
Resztę oleju po smażeniu kurczaka wylać, w woku rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć krótko dymkę i papryczki. Zamieszać sos i wlać do woka, mieszając gotować, aż zgęstnieje**, dodać kurczaka, wymieszać.
Podawać zaraz po przyrządzeniu.

* dodaję też szczypior od dymki, ale wrzucam do potrawy na sam koniec, już po dodaniu kurczaka
** robiąc sos, mieszam wszystkie składniki, za wyjątkiem skrobi i wody – te składniki mieszam w osobnym naczyniu i dodaję do sosu stopniowo, wtedy widzę ile dodać i nie zrobi mi się gęsta klucha
icon_wink.gif


Zdjęcia niestety nie mam, bo ostatnio ledwo znajduję czas, żeby cokolwiek ugotować, a gdzie tu jeszcze aparatu szukać...
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
30,479
1,257
113
Dziś o 23.00 w Kuchni+ jest film "Na tropach generała Tso":
http://www.kuchniaplus.pl/program/program-...erala-tso_43234


CYTATW Stanach Zjednoczonych od lat 70. Amerykanie zajadają się kurczakiem generała Tso. Jest to jedno z najbardziej popularnych chińskich dań na wynos. Ale czy jakikolwiek Chińczyk wie, co to za potrawa? I kim był generał Tso?
Kurczak, suszone papryczki chili, imbir, olej arachidowy, ryż, brokuły i kilka innych składników - oto, co składa się na potrawę o nazwie kurczak generała Tso. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań chińskich restauracji w Stanach Zjednoczonych. Jednak w Chinach mało, kto o niej słyszał. Reżyser Ian Cheney postanowił dowiedzieć się, co stoi za amerykańskim sukcesem tej potrawy oraz kim właściwie był generał Tso. Odpowiedzi zaczął szukać w Państwie Środka, by dowiedzieć się, że była znacznie bliżej.
 

polonistka

Member
Mar 26, 2008
1,963
0
36
Brzmi pysznie!
Bez woka, na zwyklej patelni też dam radę, co?

Swoją drogą te uda z Lidla bardzo lubię, od jakiegoś czasu używam zamiast piersi do większości dań.
 

polonistka

Member
Mar 26, 2008
1,963
0
36
O mamo, jakie dobre...
Mąż sobie dokładał, a młoda, która ostatnio mięsa unika, jak tylko może, powiedziała: "mięsko najlepsze!" (sosu jej nie dałam, bo nie lubi, jak "piecze w buzię").
Do powtórzenia na pewno.
 

AnkaP

Well-known member
Contributor
Sty 2, 2008
8,822
1,619
113
Cieszę się, że smakowało
icon_smile.gif
U mnie znów wczoraj, zdjęcie zrobiłam, ale takie mało zachęcające, bo na szybko komórką robione i kawał palca sobie też ujęłam. Ale wstawię, co tam... Może kogoś jednak zachęci.

kurczak.jpg
 

Załączniki

  • kurczak.jpg
    kurczak.jpg
    46.4 KB · Wyświetleń: 90

Elzunia

Well-known member
Contributor
Kwi 8, 2011
4,935
489
83
Czy do ciasta mogę dać make ziemniaczana zamiast kukurydzianej/ryżowej? Bo nie mam w domu a póki co nie wychodzę z domu.
 

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
7,126
243
63
W przepisie Anki w cieście jest mąka kukurydziana lub ryżowa. Skrobia jest w sosie. Elżunia pytała o ciasto.
 

AnkaP

Well-known member
Contributor
Sty 2, 2008
8,822
1,619
113
Robiłam i z mąką kukurydzianą i ze skrobią kukurydzianą (nie wiem czy przypadkiem autorce przepisu nie chodziło jednak o skrobię), więc chyba ziemniaczana też może być. Z maką a nie skrobią ciasto jest grubsze, ale w sumie obie wersje mi smakowały.
 

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,665
393
83
Skrobi tez nie mam. Mam tylko make ziemniaczana.
Upieram się, że mąka ziemniaczana i skrobia ziemniaczana to jest to samo. W naszej kulturze używało się określenia mąka ziemniaczana, długi czas skrobia była określeniem egzotycznym.
Natomiast mąka kukurydziana i skrobia kukurydziana to już zdecydowanie inne produkty.
 
  • Like
Reakcje: janie

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
7,126
243
63
Ja też na skrobię ziemniaczaną używam tylko nazwę - mąka ziemniaczana. Pewnie z racji mojego wieku. ;)

Ja, jeśli nie mam mąki ryżowej będącej w przepisie (zwykle mała ilość), to mielę trochę ryżu i mam mąkę.
 
  • Like
Reakcje: qd

Elzunia

Well-known member
Contributor
Kwi 8, 2011
4,935
489
83
Przeglądnęłam internety w poszukiwaniu definicji maki i skrobi ziemniaczanej ale można sie trochę pogubić.
Zgodzę sie z wami i w ten sposób mam skrobie i make ziemniaczana w domu :) .
Dzięki hazo za trik z mieleniem ryzu.
 
  • Like
Reakcje: qd