- Sty 2, 2008
- 9,436
- 2,045
- 113
Wpisuję na prośbę Joanny. Przepis znalazłam tutaj: http://www.kuchnieorientu.pl/portal/przepi...ak-generala-tso
Robię często, bo bardzo nam smakuje, poza tym robi się dosyć szybko - gdy już się wszystko pokroi i wymiesza, to reszta nie zajmuje już dużo czasu.
Kurczak Generała Tso
0,5 kg ciemnego mięsa kurczaka (nogi, uda) pociętego w 2,5 cm kostki (można też zrobić z piersi kurczaka, ale ja wolę udka, w Lidlu można kupić takie bez skóry i kości)
1 cebula dymka (część biała i zielona) posiekana*
2-3 małe papryczki chilli posiekane (najczęściej daję pokruszone suszone, bo świeże u mnie trudno kupić)
olej do głębokiego smażenia
Ciasto:
1 1/2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki białego pieprzu (daję zwykły, czarny, świeżo zmielony)
1 jajko
1/2 szklanki mąki kukurydzianej lub ryżowej
woda
Sos:
1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 łyżka wody
1 ząbek czosnku – wyciśnięty przez praskę
1 cm korzenia imbiru wyciśniętego lub drobno posiekanego
3 łyżki cukru (daję brązowy muscovado)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka białego octu
1 łyżka wina ryżowego (ponieważ u mnie nie kupię, dodaję łyżkę wódki)
1/2 szklanki bulionu kurzego (najczęściej z lenistwa i braku czasu daję taki z kostki
)
Składniki sosu wymieszać, aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić do lodówki.
Wymieszać składniki ciasta, wody dodawać stopniowo, aby uzyskać dość gęste ciasto, mogące oblepić kawałki mięsa. Włożyć kurczaka wymieszać, aż ciasto pokryje dokładnie kawałki mięsa.
W woku rozgrzać olej, powinno go być tyle, aby kawałki kurczaka były po włożeniu do oleju całkowicie zanurzone. Kurczaka smażyć na chrupiąco, po 2-4 minuty, po usmażeniu osączyć. Nie należy smażyć zbyt wielu kawałków od razu, najlepiej smażyć w 2-3 partiach, uniknie się wówczas sklejania kawałków mięsa i obniżenia temperatury tłuszczu.
Resztę oleju po smażeniu kurczaka wylać, w woku rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć krótko dymkę i papryczki. Zamieszać sos i wlać do woka, mieszając gotować, aż zgęstnieje**, dodać kurczaka, wymieszać.
Podawać zaraz po przyrządzeniu.
* dodaję też szczypior od dymki, ale wrzucam do potrawy na sam koniec, już po dodaniu kurczaka
** robiąc sos, mieszam wszystkie składniki, za wyjątkiem skrobi i wody – te składniki mieszam w osobnym naczyniu i dodaję do sosu stopniowo, wtedy widzę ile dodać i nie zrobi mi się gęsta klucha
Zdjęcia niestety nie mam, bo ostatnio ledwo znajduję czas, żeby cokolwiek ugotować, a gdzie tu jeszcze aparatu szukać...
Robię często, bo bardzo nam smakuje, poza tym robi się dosyć szybko - gdy już się wszystko pokroi i wymiesza, to reszta nie zajmuje już dużo czasu.
Kurczak Generała Tso
0,5 kg ciemnego mięsa kurczaka (nogi, uda) pociętego w 2,5 cm kostki (można też zrobić z piersi kurczaka, ale ja wolę udka, w Lidlu można kupić takie bez skóry i kości)
1 cebula dymka (część biała i zielona) posiekana*
2-3 małe papryczki chilli posiekane (najczęściej daję pokruszone suszone, bo świeże u mnie trudno kupić)
olej do głębokiego smażenia
Ciasto:
1 1/2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki białego pieprzu (daję zwykły, czarny, świeżo zmielony)
1 jajko
1/2 szklanki mąki kukurydzianej lub ryżowej
woda
Sos:
1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 łyżka wody
1 ząbek czosnku – wyciśnięty przez praskę
1 cm korzenia imbiru wyciśniętego lub drobno posiekanego
3 łyżki cukru (daję brązowy muscovado)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka białego octu
1 łyżka wina ryżowego (ponieważ u mnie nie kupię, dodaję łyżkę wódki)
1/2 szklanki bulionu kurzego (najczęściej z lenistwa i braku czasu daję taki z kostki

Składniki sosu wymieszać, aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić do lodówki.
Wymieszać składniki ciasta, wody dodawać stopniowo, aby uzyskać dość gęste ciasto, mogące oblepić kawałki mięsa. Włożyć kurczaka wymieszać, aż ciasto pokryje dokładnie kawałki mięsa.
W woku rozgrzać olej, powinno go być tyle, aby kawałki kurczaka były po włożeniu do oleju całkowicie zanurzone. Kurczaka smażyć na chrupiąco, po 2-4 minuty, po usmażeniu osączyć. Nie należy smażyć zbyt wielu kawałków od razu, najlepiej smażyć w 2-3 partiach, uniknie się wówczas sklejania kawałków mięsa i obniżenia temperatury tłuszczu.
Resztę oleju po smażeniu kurczaka wylać, w woku rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć krótko dymkę i papryczki. Zamieszać sos i wlać do woka, mieszając gotować, aż zgęstnieje**, dodać kurczaka, wymieszać.
Podawać zaraz po przyrządzeniu.
* dodaję też szczypior od dymki, ale wrzucam do potrawy na sam koniec, już po dodaniu kurczaka
** robiąc sos, mieszam wszystkie składniki, za wyjątkiem skrobi i wody – te składniki mieszam w osobnym naczyniu i dodaję do sosu stopniowo, wtedy widzę ile dodać i nie zrobi mi się gęsta klucha

Zdjęcia niestety nie mam, bo ostatnio ledwo znajduję czas, żeby cokolwiek ugotować, a gdzie tu jeszcze aparatu szukać...