Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Kurczak hraymi i pilaw
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="pinos" data-source="post: 779724" data-attributes="member: 1692"><p>Oba przepisy wg. Claudii Roden</p><p></p><p>Składniki:</p><p>6-8 ząbków czosnku zmiażdżonych (posiekałam drobno),</p><p>5 łyżek oliwy extra vergine,</p><p>łyżeczka papryki w proszku,</p><p>&#189; łyżeczki harissy,</p><p>2 łyżki przecieru pomidorowego,</p><p>sok z 1 cytryny,</p><p>sól,</p><p>175 ml wody</p><p>około kilograma mięsa z piersi kurczaka,</p><p>4 łyżki posiekanej kolendry (nie było, niestety).</p><p></p><p>Na głębokiej patelni, na oliwie, podsmażyć czosnek, do uzyskania lekkiego koloru. Dodać paprykę, harissę, przecier pomidorowy. Zalać wodą, wycisnąć sok z cytryny. Lekko osolić. Gotować na małym ogniu około 5 minut. Rozłożyć kurczaka pokrojonego w spore kawałki, dusić około 10-15 minut (raz obracając).</p><p></p><p>Pilaw z rodzynkami i orzeszkami piniowymi (to jest naprawdę genialne połączenie).</p><p></p><p>400 g ryżu długoziarnistego (lub basmati)</p><p>1 duża cebula, posiekana,</p><p>3 łyżki oliwy,</p><p>100 g orzeszków piniowych,</p><p>750 ml bulionu,</p><p>łyżeczka mielonego cynamonu,</p><p>1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (dodałam zamiast kolendrę i kumin)</p><p>sól, pieprz</p><p>3 łyżki sułtanek lub małych, ciemnych rodzynek</p><p></p><p>Na kolejnej głębokiej patelni, na oliwie podsmażyć cebulę na złoto. Dodać orzeszki, smażyć aż nabiorą lekkiej barwy. Wmieszac ryż - tak, by dobrze pokrył się tłuszczem. Zalać bulionem, doprawić zielem, cynamonem, solą (ostrożnie, w zależności od słoności bulionu) i pieprzem, posypać rodzynkami. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, nie mieszając, przez 20 minut, lub do czasu wchłonięcia wody przez ryż.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="pinos, post: 779724, member: 1692"] Oba przepisy wg. Claudii Roden Składniki: 6-8 ząbków czosnku zmiażdżonych (posiekałam drobno), 5 łyżek oliwy extra vergine, łyżeczka papryki w proszku, ½ łyżeczki harissy, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sok z 1 cytryny, sól, 175 ml wody około kilograma mięsa z piersi kurczaka, 4 łyżki posiekanej kolendry (nie było, niestety). Na głębokiej patelni, na oliwie, podsmażyć czosnek, do uzyskania lekkiego koloru. Dodać paprykę, harissę, przecier pomidorowy. Zalać wodą, wycisnąć sok z cytryny. Lekko osolić. Gotować na małym ogniu około 5 minut. Rozłożyć kurczaka pokrojonego w spore kawałki, dusić około 10-15 minut (raz obracając). Pilaw z rodzynkami i orzeszkami piniowymi (to jest naprawdę genialne połączenie). 400 g ryżu długoziarnistego (lub basmati) 1 duża cebula, posiekana, 3 łyżki oliwy, 100 g orzeszków piniowych, 750 ml bulionu, łyżeczka mielonego cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (dodałam zamiast kolendrę i kumin) sól, pieprz 3 łyżki sułtanek lub małych, ciemnych rodzynek Na kolejnej głębokiej patelni, na oliwie podsmażyć cebulę na złoto. Dodać orzeszki, smażyć aż nabiorą lekkiej barwy. Wmieszac ryż - tak, by dobrze pokrył się tłuszczem. Zalać bulionem, doprawić zielem, cynamonem, solą (ostrożnie, w zależności od słoności bulionu) i pieprzem, posypać rodzynkami. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, nie mieszając, przez 20 minut, lub do czasu wchłonięcia wody przez ryż. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Kurczak hraymi i pilaw
Top
Bottom