- Gru 2, 2007
- 3,261
- 0
- 36
kurczak
do przyprawienia kurczaka:
czosnek granulowany,
papryka,
sól, pieprz.
do panierowania:
2 jajka,
pół szkl. mleka,
niecała szkl. mąki (140 g),
3 łyż. semoliny,
3 łyż. skrobi (ja użyłam ryżowej),
po łyżeczce:
soli,
pieprzu,
majeranku,
estragonu,
szałwii,
oregano,
papryki,
czosnku.
frytkownica/garnek + olej do głębokiego smażenia
miotła
W garnku zagotować osoloną wodę.
Kurczaka umyć i osuszyć, odciąć udka, każde przepołowić. Odciąć i złożyć skrzydełka.
Udka i skrzydełka obgotować ok. 15-20 minut. Wyjąc i osuszyć. W powstałym wywarze można ugotować korpus kurczaka i wykorzystać go jako bazę do zup.
Rozgrzać olej. Miotłę postawić pod ręką.
Wyciąć filety, każdy przekroić na 3-4 części. Włożyć do miski razem z udkami i skrzydełkami, posypać czosnkiem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Rozmącić jajka z mlekiem. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z przyprawami pokruszonymi w dłoniach. Kawałki kurczaka panierować zanurzając kolejno w mące z przyprawami, rozmąconym jajku i ponownie w mące z przyprawami. Smażyć w głębokim oleju odganiając głodomory przygotowaną wcześniej miotłą.
My podaliśmy kurczaka ze słodkim sosem chili li i jedynie, więcej nic nie potrzeba gwarantuję
Smacznego!
do przyprawienia kurczaka:
czosnek granulowany,
papryka,
sól, pieprz.
do panierowania:
2 jajka,
pół szkl. mleka,
niecała szkl. mąki (140 g),
3 łyż. semoliny,
3 łyż. skrobi (ja użyłam ryżowej),
po łyżeczce:
soli,
pieprzu,
majeranku,
estragonu,
szałwii,
oregano,
papryki,
czosnku.
frytkownica/garnek + olej do głębokiego smażenia
miotła
W garnku zagotować osoloną wodę.
Kurczaka umyć i osuszyć, odciąć udka, każde przepołowić. Odciąć i złożyć skrzydełka.
Udka i skrzydełka obgotować ok. 15-20 minut. Wyjąc i osuszyć. W powstałym wywarze można ugotować korpus kurczaka i wykorzystać go jako bazę do zup.
Rozgrzać olej. Miotłę postawić pod ręką.
Wyciąć filety, każdy przekroić na 3-4 części. Włożyć do miski razem z udkami i skrzydełkami, posypać czosnkiem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Rozmącić jajka z mlekiem. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z przyprawami pokruszonymi w dłoniach. Kawałki kurczaka panierować zanurzając kolejno w mące z przyprawami, rozmąconym jajku i ponownie w mące z przyprawami. Smażyć w głębokim oleju odganiając głodomory przygotowaną wcześniej miotłą.
My podaliśmy kurczaka ze słodkim sosem chili li i jedynie, więcej nic nie potrzeba gwarantuję

Smacznego!

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: