Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak jalfrezi*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1270964" data-attributes="member: 13254"><p>Na 4 porcje:</p><p></p><p>750 g filetów z udek kurczaka, bez skóry, przekrojonych na pół </p><p>1 cebula, drobno starta</p><p>2 ząbki czosnku, posiekane</p><p>3 łyżeczki mielonej kurkumy</p><p>1 łyżeczka sproszkowanego chili</p><p>1,5 łyżeczki soli</p><p>500 g siekanych pomidorów z puszki</p><p>30 g sklarowanego masła lub oleju (u mnie oliwa)</p><p>3 łyżeczki mielonego kuminu (w książce kminek, ale nie chce mi się w to wierzyć)</p><p>3 łyżeczki mielonej kolendry</p><p>2 łyżeczki startego świeżego imbiru</p><p>30 g świeżej kolendry, grubo posiekanej</p><p>olej do smażenia (jakieś 2 łyżki)</p><p></p><p></p><p>Na głębokiej patelni rozgrzać olej i na dużym ogniu smażyć przez 2 minuty czosnek i cebulę. </p><p>Dodać kurczaka, kurkumę, chili i sól. Smażyć przez 5-10 minut, aż mięso się zrumieni na złoto, odskrobując to, co będzie przywierało do dna. Dodać pomidory, przykryć patelnię i dusić na średnim ogniu przez 20 minut. Odkryć i gotować na małym ogniu jeszcze przez 10 minut, aby nadmiar płynu odparował i sos zgęstniał (dusiłam krócej, bo robiłam z 1/3 porcji).</p><p>Dodać sklarowane masło lub olej, kumin, imbir, mieloną i świeżą kolendrę i gotować na małym ogniu przez 5-7 minut (wydaje mi się, że kumin i mieloną kolendrę lepiej dać wcześniej i tak też zrobiłam). </p><p>Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem basmati lub pieczywem. Z quinoa też pyszne. </p><p></p><p>Odgrzewane było chyba jeszcze lepsze niż bezpośrednio po zrobieniu. Kolendra mi nie wyrosła, więc ratowałam się natką, ale to danie aż woła o świeżą kolendrę.</p><p></p><p></p><p>Przepis pochodzi z książki &quot;Potrawy z kurczaka &quot; z serii Le Cordon Bleu. Zdjęcia nie mam, bo liche wyszło.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1270964, member: 13254"] Na 4 porcje: 750 g filetów z udek kurczaka, bez skóry, przekrojonych na pół 1 cebula, drobno starta 2 ząbki czosnku, posiekane 3 łyżeczki mielonej kurkumy 1 łyżeczka sproszkowanego chili 1,5 łyżeczki soli 500 g siekanych pomidorów z puszki 30 g sklarowanego masła lub oleju (u mnie oliwa) 3 łyżeczki mielonego kuminu (w książce kminek, ale nie chce mi się w to wierzyć) 3 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 30 g świeżej kolendry, grubo posiekanej olej do smażenia (jakieś 2 łyżki) Na głębokiej patelni rozgrzać olej i na dużym ogniu smażyć przez 2 minuty czosnek i cebulę. Dodać kurczaka, kurkumę, chili i sól. Smażyć przez 5-10 minut, aż mięso się zrumieni na złoto, odskrobując to, co będzie przywierało do dna. Dodać pomidory, przykryć patelnię i dusić na średnim ogniu przez 20 minut. Odkryć i gotować na małym ogniu jeszcze przez 10 minut, aby nadmiar płynu odparował i sos zgęstniał (dusiłam krócej, bo robiłam z 1/3 porcji). Dodać sklarowane masło lub olej, kumin, imbir, mieloną i świeżą kolendrę i gotować na małym ogniu przez 5-7 minut (wydaje mi się, że kumin i mieloną kolendrę lepiej dać wcześniej i tak też zrobiłam). Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem basmati lub pieczywem. Z quinoa też pyszne. Odgrzewane było chyba jeszcze lepsze niż bezpośrednio po zrobieniu. Kolendra mi nie wyrosła, więc ratowałam się natką, ale to danie aż woła o świeżą kolendrę. Przepis pochodzi z książki "Potrawy z kurczaka " z serii Le Cordon Bleu. Zdjęcia nie mam, bo liche wyszło. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak jalfrezi*
Top
Bottom