Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak korzenny z warzywami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 866437" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis ten miałam już wpisać wcześniej, ponieważ najlepszy jest z młodymi warzywami. Pochodzi ze &quot;Smaków i aromatów&quot; i robiłam go wielokrotnie, zawsze z dużym powodzeniem u stołowników. Jak zwykle dostosowałam przepis do odpowiadających mi warunków, ale podam wersję oryginalną i moje niewielkie zmiany. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p>1 kurczak (ja jak zwykle wzięłam 6 górnych udek kurczaka, dopasowanych do żeliwnej formy)</p><p>4 marchewki</p><p>4 małe pory</p><p>10 cebulek (biorę zazwyczaj szalotki)</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>50 dkg zielonego groszku ( ja polecam tylko 10 dkg)</p><p>2 łyżki miodu ( u mnie gryczany)</p><p>po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, cynamonu i pieprzu ( polecam łyżkę świeżego posiekanego imbiru)</p><p>2 gożdziki</p><p>łyżeczka tymianku</p><p>szczypta chilli</p><p>2 łyżki octu winnego</p><p>łyżka sosu sojowego</p><p>10 dkg masła</p><p>sól</p><p>łyżka cukru</p><p></p><p>Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem kurczaka dzielimy na niewielkie części. Ja tylko usuwam z górnych części udek od środka zbędny tłuszcz i skórę, zostawiając kość udową i skórkę na wierzchu udka. </p><p>W miseczce ucieramy zmiażdżony czosnek, sos sojowy, ocet, miód, chilli, zmielony lub posiekany imbir, gożdziki, cynamon (zostawić szczyptę), pieprz i pół łyżeczki soli. Tak przygotowaną pastą nacieramy kawałki kurczaka i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę lub na całą noc. Ja zawsze zostawiam przykryte folią spożywczą na noc.</p><p>Warzywa czyścimy, marchewki kroimy na spore kawałki, pory przecinamy na 4 - 8 części. Jeśli nie mamy szalotek, to małe cebulki zostawiamy w całości, a większe dzielimy na pół. W rondlu rozgrzewamy czubatą łyżkę masła z łyżką cukru, szczyptą cynamonu i tymiankiem. Wsypujemy warzywa i smażymy do miękkości na najmniejszym ogniu w szczelnie przykrytym rondlu. </p><p>Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st., układamy kawałki kurczaka razem z marynatą w płaskiej brytfannie, polewamy roztopionym masłem i pieczemy przez 45 minut, polewając od czasu do czasu sosem z dna brytfanny. Gdy kurczak jest prawie miękki, wsypujemy podsmażone warzywa ( ja dopiero teraz dodaję 10 dkg groszku z puszki) i pieczemy jeszcze przez 15 - 20 minut. </p><p>Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.</p><p>Jeśli chodzi o ilość zielonego groszku podanego w składnikach (50 dkg), uważam że to jest pomyłka, ponieważ byłby to kurczak z groszkiem, a nie z warzywami. Podane przeze mnie 10 dkg w zupełności wystarczają.</p><p><strong>Inna wersja</strong>: osmażam kurczaka wyjętego z marynaty na maśle, układam w żeliwnej rynce, dodaję resztę marynaty, polewam resztą masła i duszę pod przykryciem prawie do miękkości, zamiast piec w piekarniku.Kurczak puszcza trochę sosu, w którym dusi się z masłem. Póżniej dodaję usmażone warzywa i duszę jeszcze około pół godziny. Efekt równie dobry jak przy pieczeniu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 866437, member: 10341"] Przepis ten miałam już wpisać wcześniej, ponieważ najlepszy jest z młodymi warzywami. Pochodzi ze "Smaków i aromatów" i robiłam go wielokrotnie, zawsze z dużym powodzeniem u stołowników. Jak zwykle dostosowałam przepis do odpowiadających mi warunków, ale podam wersję oryginalną i moje niewielkie zmiany. [B]Składniki[/B] 1 kurczak (ja jak zwykle wzięłam 6 górnych udek kurczaka, dopasowanych do żeliwnej formy) 4 marchewki 4 małe pory 10 cebulek (biorę zazwyczaj szalotki) 2 ząbki czosnku 50 dkg zielonego groszku ( ja polecam tylko 10 dkg) 2 łyżki miodu ( u mnie gryczany) po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, cynamonu i pieprzu ( polecam łyżkę świeżego posiekanego imbiru) 2 gożdziki łyżeczka tymianku szczypta chilli 2 łyżki octu winnego łyżka sosu sojowego 10 dkg masła sól łyżka cukru Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem kurczaka dzielimy na niewielkie części. Ja tylko usuwam z górnych części udek od środka zbędny tłuszcz i skórę, zostawiając kość udową i skórkę na wierzchu udka. W miseczce ucieramy zmiażdżony czosnek, sos sojowy, ocet, miód, chilli, zmielony lub posiekany imbir, gożdziki, cynamon (zostawić szczyptę), pieprz i pół łyżeczki soli. Tak przygotowaną pastą nacieramy kawałki kurczaka i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę lub na całą noc. Ja zawsze zostawiam przykryte folią spożywczą na noc. Warzywa czyścimy, marchewki kroimy na spore kawałki, pory przecinamy na 4 - 8 części. Jeśli nie mamy szalotek, to małe cebulki zostawiamy w całości, a większe dzielimy na pół. W rondlu rozgrzewamy czubatą łyżkę masła z łyżką cukru, szczyptą cynamonu i tymiankiem. Wsypujemy warzywa i smażymy do miękkości na najmniejszym ogniu w szczelnie przykrytym rondlu. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st., układamy kawałki kurczaka razem z marynatą w płaskiej brytfannie, polewamy roztopionym masłem i pieczemy przez 45 minut, polewając od czasu do czasu sosem z dna brytfanny. Gdy kurczak jest prawie miękki, wsypujemy podsmażone warzywa ( ja dopiero teraz dodaję 10 dkg groszku z puszki) i pieczemy jeszcze przez 15 - 20 minut. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko. Jeśli chodzi o ilość zielonego groszku podanego w składnikach (50 dkg), uważam że to jest pomyłka, ponieważ byłby to kurczak z groszkiem, a nie z warzywami. Podane przeze mnie 10 dkg w zupełności wystarczają. [B]Inna wersja[/B]: osmażam kurczaka wyjętego z marynaty na maśle, układam w żeliwnej rynce, dodaję resztę marynaty, polewam resztą masła i duszę pod przykryciem prawie do miękkości, zamiast piec w piekarniku.Kurczak puszcza trochę sosu, w którym dusi się z masłem. Póżniej dodaję usmażone warzywa i duszę jeszcze około pół godziny. Efekt równie dobry jak przy pieczeniu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak korzenny z warzywami*
Bottom