Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak Mexico z papryką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1521394" data-attributes="member: 2721"><p><em>Jeśli szukacie czegoś, co jest proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie pyszne i niebanalne, warto sięgnąć po potrawy inspirowane kuchnia meksykańską. Świeże warzywa i aromatyczne, pikantne przyprawy stanowią mieszankę, której trudno się oprzeć. </em><em>Przepis na podstawie <a href="http://www.mccormick.com/Recipes/Main-Dishes/Chipotle-Chicken-Tacos" target="_blank">McCormick.</a></em></p><p></p><p>[ATTACH=full]88888[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>2 filety z piersi kurczaka</p><p> 1 papryka czerwona</p><p> 1 papryka zielona</p><p> 2 czerwone cebule (dla ładnego efektu kolorystycznego można zastosować 1 białą i 1 czerwoną)</p><p> </p><p> sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku</p><p> ew. więcej chili - do smaku</p><p> 1/2 łyżeczki oregano</p><p> </p><p> cytryna</p><p> </p><p><em>marynata:</em></p><p> 6 łyżek oleju</p><p> 3 łyżki octu winnego</p><p> 1/2 łyżeczki soli</p><p> 1/2 łyżeczki chili</p><p> 1 duży ząbek świeżego czosnku</p><p> 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)</p><p> 1 łyżeczka cebuli w proszku</p><p> 3/4 łyżeczki suszonego oregano</p><p> </p><p> </p><p> Filety kurczaka pokroić w cieniutkie paski. Z wyżej wymienionych składników przygotować marynatę. Marynować mięso min. 20 minut.</p><p> </p><p> W tym czasie przygotowujemy warzywa: papryki kroimy w cieniutkie paski, cebule obieramy i siekamy w pióra.</p><p> </p><p> Na dużej patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju. Przekładamy kurczaka wraz z całą marynata i szybko rumienimy, mieszając. Dodajemy warzywa, oprószając je dodatkowo 1/2 łyżeczki oregano. Składniki smażymy razem, aż mięso będzie usmażone a cebula szklista. Pilnujemy, by papryka pozostała nadal chrupiąca. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. dodatkowym chili. </p><p> Danie skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny.</p><p> Możemy podać z dodatkowymi ćwiartkami cytryny do skropienia na talerzu.</p><p> </p><p> Wspaniale smakuje z kleksem jogurtu naturalnego, tortillami lub <strong>ryżem.</strong></p><p></p><p>..............................</p><p></p><p><em>Często jeden drobiazg ma wpływ na smak całości, ze zwykłego dania tworząc niebanalną potrawę, wprowadzającą ciekawą odmianę na naszych talerzach. Tak jest w przypadku tego przepisu: niby nic, a jakie to smaczne! Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i warzywnych.</em></p><p></p><p> 1 szklanka ryżu basmati</p><p> 1 puszka czerwonej fasoli</p><p> 1 cebula</p><p> </p><p> olej do smażenia</p><p> </p><p> 1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. </p><p> </p><p> 2. Na niedużej ilości oleju podsmażyć obraną, jak najdrobniej posiekaną cebulę, aż będzie złota. Fasolę odsączyć z zalewy i opłukać na sicie.</p><p> </p><p> 3. Do ugotowanego ryżu dodać zrumienioną cebulę oraz fasolę. doprawić całość do smaku solą.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1521394, member: 2721"] [I]Jeśli szukacie czegoś, co jest proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie pyszne i niebanalne, warto sięgnąć po potrawy inspirowane kuchnia meksykańską. Świeże warzywa i aromatyczne, pikantne przyprawy stanowią mieszankę, której trudno się oprzeć. [/I][I]Przepis na podstawie [URL="http://www.mccormick.com/Recipes/Main-Dishes/Chipotle-Chicken-Tacos"]McCormick.[/URL][/I] [ATTACH=full]88888[/ATTACH] 2 filety z piersi kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 2 czerwone cebule (dla ładnego efektu kolorystycznego można zastosować 1 białą i 1 czerwoną) sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku ew. więcej chili - do smaku 1/2 łyżeczki oregano cytryna [I]marynata:[/I] 6 łyżek oleju 3 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki chili 1 duży ząbek świeżego czosnku 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek) 1 łyżeczka cebuli w proszku 3/4 łyżeczki suszonego oregano Filety kurczaka pokroić w cieniutkie paski. Z wyżej wymienionych składników przygotować marynatę. Marynować mięso min. 20 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa: papryki kroimy w cieniutkie paski, cebule obieramy i siekamy w pióra. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju. Przekładamy kurczaka wraz z całą marynata i szybko rumienimy, mieszając. Dodajemy warzywa, oprószając je dodatkowo 1/2 łyżeczki oregano. Składniki smażymy razem, aż mięso będzie usmażone a cebula szklista. Pilnujemy, by papryka pozostała nadal chrupiąca. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. dodatkowym chili. Danie skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny. Możemy podać z dodatkowymi ćwiartkami cytryny do skropienia na talerzu. Wspaniale smakuje z kleksem jogurtu naturalnego, tortillami lub [B]ryżem.[/B] .............................. [I]Często jeden drobiazg ma wpływ na smak całości, ze zwykłego dania tworząc niebanalną potrawę, wprowadzającą ciekawą odmianę na naszych talerzach. Tak jest w przypadku tego przepisu: niby nic, a jakie to smaczne! Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i warzywnych.[/I] 1 szklanka ryżu basmati 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula olej do smażenia 1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. 2. Na niedużej ilości oleju podsmażyć obraną, jak najdrobniej posiekaną cebulę, aż będzie złota. Fasolę odsączyć z zalewy i opłukać na sicie. 3. Do ugotowanego ryżu dodać zrumienioną cebulę oraz fasolę. doprawić całość do smaku solą. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak Mexico z papryką
Top
Bottom