Kurczak mojito
1/4 szkl drobno posiekanego czosnku
1/2 szkl drobno posiekanej cebuli
2 szkl soku z pomaranczy ( dopiero co wycisnietego)
1/2 szkl soku z limetki( dopiero co wycisnietego)
1/2 szkl oliwy z oliwek
4 lyzeczki koszernej soli
1 lyzka czarnego pieprzu
2 lyzeczki cuminu
2 lyzeczki oregano
1 lyzka cilantro
* ostra papryczka- ilosc wg uznania
Powinno wyjsc okolo 2,5 szklanki marynaty
Razem mieszamy czosnek, cebule, sok z pomaranczy i limetki .
W rondelku podgrzewamy oliwe z oliwek az bedzie bardzo goraca! Uwaga- zakladamy rekawice i uwazamy bo teraz bedziemy robic cos co jest przeciwienstwem do tradycyjnych zasad gotowania
ale za to pozwoli naszej marynacie wydobyc aromat. Delikatnie wrzucamy nasza miksture na goracy olej( ostroznie!!!), i mieszamy zawartosc przez 5 minut- bedzie pryskac!!! - pokrywka tutaj bedzie bardzo przydatna aby sie nia zaslaniac
Doprawiamy marynate pozostalymi przyprawami, wlewamy do blendera i miksujemy az skladniki sie polacza.
Nastepnie lekko studzimy i pozostawiamy kurczaka w tej marynacie przez conajmniej 4 godziny( jak mozna to najlepiej dzien wczesniej przygotowac)
Sa dwie szkoly - albo pieczemy w piekarniku na grubych plastrach cebuli przez okolo godzine , albo wrzucamy kurczaka na grilla .
Podajemy z plasterkami limonki
* Czytalam ze jedna osoba dodatkowo natarla na poczatku kurczaka marokanskimi przyprawami i tym samym stworzyla bardziej egzotyczna wersje
1/4 szkl drobno posiekanego czosnku
1/2 szkl drobno posiekanej cebuli
2 szkl soku z pomaranczy ( dopiero co wycisnietego)
1/2 szkl soku z limetki( dopiero co wycisnietego)
1/2 szkl oliwy z oliwek
4 lyzeczki koszernej soli
1 lyzka czarnego pieprzu
2 lyzeczki cuminu
2 lyzeczki oregano
1 lyzka cilantro
* ostra papryczka- ilosc wg uznania
Powinno wyjsc okolo 2,5 szklanki marynaty
Razem mieszamy czosnek, cebule, sok z pomaranczy i limetki .
W rondelku podgrzewamy oliwe z oliwek az bedzie bardzo goraca! Uwaga- zakladamy rekawice i uwazamy bo teraz bedziemy robic cos co jest przeciwienstwem do tradycyjnych zasad gotowania

Doprawiamy marynate pozostalymi przyprawami, wlewamy do blendera i miksujemy az skladniki sie polacza.
Nastepnie lekko studzimy i pozostawiamy kurczaka w tej marynacie przez conajmniej 4 godziny( jak mozna to najlepiej dzien wczesniej przygotowac)
Sa dwie szkoly - albo pieczemy w piekarniku na grubych plastrach cebuli przez okolo godzine , albo wrzucamy kurczaka na grilla .
Podajemy z plasterkami limonki
* Czytalam ze jedna osoba dodatkowo natarla na poczatku kurczaka marokanskimi przyprawami i tym samym stworzyla bardziej egzotyczna wersje