Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kurczak na sposób południowoindyjski*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 851029" data-attributes="member: 151"><p><span style="font-family: 'Verdana'">Przepis oryginalny pochodzi z książki <a href="http://ecx.images-amazon.com/images/I/519H5XBYHDL._SS500_.jpg" target="_blank">Manju Malhi &#8222;India with passion&#8221;</a> . Wyszło bardzo smaczne, łagodnie IMO przyprawione i zdecydowanie do powtórki.</span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><u>Składniki na 4 porcje:</u></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Verdana'">- 30 g masła lub ghee</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'">- 2 łyżki oleju </span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'">- 2 średnie cebule posiekane </span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'">- 1 kg pałek i udek z kurczaka z kośćmi, bez skóry</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'">- 1/4 łyżeczki soli</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'">- 1 łyżeczka chilli w proszku</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'">- 1 łyżeczka garam masali</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'">- 155 ml mleka kokosowego</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'">- 155 ml wrzącej wody</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'">- 1 łyżka soku z cytryny</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'">- parę posiekanych grubo gałązek świeżej kolendry</span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Verdana'">Rozgrzać masło lub ghee razem z olejem w patelni z grubym dnem, wsypać cebulę i smażyć ok. 6-7 minut aż się lekko zezłoci. Dodać kurczaka i sól i smażyć do zbrązowienia mięsa ok. 6 minut. Nakryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 18 minut aż kurczak będzie ugotowany. Dodać chilli i garam masalę i gotować bez przykrycia 3 minuty często mieszając. Dodać wodę, mleko kokosowe i sok z cytryny, dusić 3 minuty. Na koniec posypać kolendrą. Podawać z ryżem basmati.</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><u></u></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><u></u></span><u>Moje uwagi:</u></p><p></p><p><span style="font-family: 'Verdana'">- użyłam piersi z kurczaka, a nie w/w udek, przez co nie dusiłam całości 18 minut ale znacznie krócej, ok. 5 minut.</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'">- dodałam 2 łyżeczki garam masali bo lubię wyraźne smaki</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'">- ilość chilli jest nieduża, mleko kokosowe skutecznie łagodzi jego ostrość, można więc dodać więcej chilli jeśli danie ma być ostrzejsze</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'">- danie podałam z ryżem aromatycznym, przepis tu: <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28208&hl" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28208&hl</a>= </span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'">- inne dodatki to gotowy chutney z mango i gęsty jogurt solo</span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'">[ATTACH=full]41157[/ATTACH] [ATTACH=full]41158[/ATTACH]</span> </p><p></p><p> Cin nie każdemu chce otwierać powiększenia zdjęć, więc oryginalny rozmiar tu: </p><p><a href="http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/ta/32q3/zbAwbuYr6ArcCimcVX.jpg" target="_blank">http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/ta/3...r6ArcCimcVX.jpg</a></p><p><a href="http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/ta/32q3/xs9aIL4M1n3NI4tykX.jpg" target="_blank">http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/ta/3...M1n3NI4tykX.jpg</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 851029, member: 151"] [FONT=Verdana]Przepis oryginalny pochodzi z książki [URL="http://ecx.images-amazon.com/images/I/519H5XBYHDL._SS500_.jpg"]Manju Malhi „India with passion”[/URL] . Wyszło bardzo smaczne, łagodnie IMO przyprawione i zdecydowanie do powtórki.[/FONT] [FONT=Verdana][U]Składniki na 4 porcje:[/U][/FONT] [FONT=Verdana]- 30 g masła lub ghee[/FONT] [FONT=Verdana]- 2 łyżki oleju [/FONT] [FONT=Verdana]- 2 średnie cebule posiekane [/FONT] [FONT=Verdana]- 1 kg pałek i udek z kurczaka z kośćmi, bez skóry[/FONT] [FONT=Verdana]- 1/4 łyżeczki soli[/FONT] [FONT=Verdana]- 1 łyżeczka chilli w proszku[/FONT] [FONT=Verdana]- 1 łyżeczka garam masali[/FONT] [FONT=Verdana]- 155 ml mleka kokosowego[/FONT] [FONT=Verdana]- 155 ml wrzącej wody[/FONT] [FONT=Verdana]- 1 łyżka soku z cytryny[/FONT] [FONT=Verdana]- parę posiekanych grubo gałązek świeżej kolendry[/FONT] [FONT=Verdana]Rozgrzać masło lub ghee razem z olejem w patelni z grubym dnem, wsypać cebulę i smażyć ok. 6-7 minut aż się lekko zezłoci. Dodać kurczaka i sól i smażyć do zbrązowienia mięsa ok. 6 minut. Nakryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 18 minut aż kurczak będzie ugotowany. Dodać chilli i garam masalę i gotować bez przykrycia 3 minuty często mieszając. Dodać wodę, mleko kokosowe i sok z cytryny, dusić 3 minuty. Na koniec posypać kolendrą. Podawać z ryżem basmati.[/FONT] [FONT=Verdana][U] [/U][/FONT][U]Moje uwagi:[/U] [FONT=Verdana]- użyłam piersi z kurczaka, a nie w/w udek, przez co nie dusiłam całości 18 minut ale znacznie krócej, ok. 5 minut.[/FONT] [FONT=Verdana]- dodałam 2 łyżeczki garam masali bo lubię wyraźne smaki[/FONT] [FONT=Verdana]- ilość chilli jest nieduża, mleko kokosowe skutecznie łagodzi jego ostrość, można więc dodać więcej chilli jeśli danie ma być ostrzejsze[/FONT] [FONT=Verdana]- danie podałam z ryżem aromatycznym, przepis tu: [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28208&hl"]https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28208&hl[/URL]= [/FONT] [FONT=Verdana]- inne dodatki to gotowy chutney z mango i gęsty jogurt solo [ATTACH=full]41157[/ATTACH] [ATTACH=full]41158[/ATTACH][/FONT] Cin nie każdemu chce otwierać powiększenia zdjęć, więc oryginalny rozmiar tu: [URL="http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/ta/32q3/zbAwbuYr6ArcCimcVX.jpg"]http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/ta/3...r6ArcCimcVX.jpg[/URL] [URL="http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/ta/32q3/xs9aIL4M1n3NI4tykX.jpg"]http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/ta/3...M1n3NI4tykX.jpg[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kurczak na sposób południowoindyjski*
Top
Bottom