Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak na sposób rumuński*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 989714" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Robiłam go wielokrotnie, zmieniając niektóre składniki i zawsze udawał się znakomicie. Jest łagodniejszy w smaku niż <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28366" target="_blank">kurczak po węgiersku</a>, co nie oznacza, że jest gorszy. Jest po prostu inny i na swój sposób wyborny. Proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1 kurczak około 1,2 kg (ja zwykle biorę 6 górnych części udek kurczaka)</p><p>10 dkg masła (lub pół na pół masło z olejem)</p><p>1 prawie czubata łyżeczka mąki</p><p>1/4 litra wody (ja biorę bulion z kostki)</p><p>30 - 40 dkg średnich pieczarek </p><p>1 drobno posiekana cebula</p><p>3/4 kieliszka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina</p><p>1/8 l (pół szklanki) kwaśnej śmietany (22%)</p><p>sól, pieprz</p><p>koperek i natka posiekane do posypania</p><p></p><p>Kurczaka po umyciu i osuszeniu dzielimy na porcje. Oprószamy solą i pieprzem. W dużej patelni lub rynce do duszenia rozpuszczamy masło lub masło z olejem i smażymy porcje kurczaka po 10 minut z każdej strony tak, by się pięknie przyrumieniły. Podsmażone kurczaki wyjmujemy z naczynia, na tłuszcz zaś wsypujemy mąkę. Gdy mąka się lekko zrumieni, dolewamy, pilnie mieszając, szklankę wody lub bulionu (polecam bulion). Do uzyskanego w ten sposób sosu wkładamy oczyszczone i podzielone na ćwiartki pieczarki, posiekaną cebulę, wino i obsmażone kawałki kurczaka. Naczynie przykrywamy i zawartość dusimy na małym ogniu, by sos zgęstniał, zaś porcje kurczaka &quot;doszły&quot; w sosie. Gdy kurczak jest miękki, sos podprawiamy śmietaną, solimy do smaku i wyłożoną na salaterkę potrawę suto posypujemy posiekanym koperkiem zmieszanym pół na pół z natką pietruszki. Oddzielnie podajemy młode ziemniaki, puree ziemniaczane lub ryż wypieczony na sypko.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 989714, member: 10341"] Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Robiłam go wielokrotnie, zmieniając niektóre składniki i zawsze udawał się znakomicie. Jest łagodniejszy w smaku niż [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28366"]kurczak po węgiersku[/URL], co nie oznacza, że jest gorszy. Jest po prostu inny i na swój sposób wyborny. Proporcje dla 4 osób. [B]Składniki [/B]1 kurczak około 1,2 kg (ja zwykle biorę 6 górnych części udek kurczaka) 10 dkg masła (lub pół na pół masło z olejem) 1 prawie czubata łyżeczka mąki 1/4 litra wody (ja biorę bulion z kostki) 30 - 40 dkg średnich pieczarek 1 drobno posiekana cebula 3/4 kieliszka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina 1/8 l (pół szklanki) kwaśnej śmietany (22%) sól, pieprz koperek i natka posiekane do posypania Kurczaka po umyciu i osuszeniu dzielimy na porcje. Oprószamy solą i pieprzem. W dużej patelni lub rynce do duszenia rozpuszczamy masło lub masło z olejem i smażymy porcje kurczaka po 10 minut z każdej strony tak, by się pięknie przyrumieniły. Podsmażone kurczaki wyjmujemy z naczynia, na tłuszcz zaś wsypujemy mąkę. Gdy mąka się lekko zrumieni, dolewamy, pilnie mieszając, szklankę wody lub bulionu (polecam bulion). Do uzyskanego w ten sposób sosu wkładamy oczyszczone i podzielone na ćwiartki pieczarki, posiekaną cebulę, wino i obsmażone kawałki kurczaka. Naczynie przykrywamy i zawartość dusimy na małym ogniu, by sos zgęstniał, zaś porcje kurczaka "doszły" w sosie. Gdy kurczak jest miękki, sos podprawiamy śmietaną, solimy do smaku i wyłożoną na salaterkę potrawę suto posypujemy posiekanym koperkiem zmieszanym pół na pół z natką pietruszki. Oddzielnie podajemy młode ziemniaki, puree ziemniaczane lub ryż wypieczony na sypko. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak na sposób rumuński*
Top
Bottom