Kurczak nadziewany

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Godzina jest pogańska, ja nie mogę spać, a dzisiaj mam babskie spotkanie. podam nadziewanego kurczaka, którego przygotowywałam ze "Smaków i aromatów" co najmniej z dziesięć razy. Nie jest to kurczak faszerowany, jakiego propaguje w swoim
znakomitym przepisie BeataSz, tylko zwyczajnie nadziewany różnymi ingrediencjami, o czym zaraz napiszę. Będzie nam potrzebny:

- 1 duży kurczak
- 50 ml brandy (ki8eliszek do wódki)
- po 5 dkg rodzynek i migdałów
- 2 pomarańcze
- 4 jabłka
- 10 suszonych moreli
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki miodu
- 2 gożdziki
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz, cukier

Ptaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Zmiażdżony czosnek mieszamy z 1/2 łyżeczką soli, sporą szczyptą piep0rzu, imbirem i miodem. Taki przygotowaną pastą nacieramy kurczaka wewnątrz i zewnątrz. Odstawiamy na 2 - 3 godziny. Obrane jabłka dzielimy na ósemki. a pozbawione skórek pomarańcze dzielimy na cząstki. Mieszamy rodzynki, migdały i pokrojone na paseczki morele z brandy i łyżeczką miodu. Dodajemy kilka posiekanych plasterków jabłek i pomarańczy, a także skórki pomarańczowej.
Nadziej ptaka pomarańczowo - owocowym nadzieniem. Całość oblej stopionym masłem, obłóż dookoła cząstkami pomarańczy. Przykryj folią aluminiową i piecz a nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po 20 minutach zmniejsz ogień, a na dno brytfanki wlej pół szklanki soku pomarańczowego i dalej pieczemy 50 - 60 minut, polewając sosem. Po 40 minutach pieczenia dodajemy cząstki jabłek lekko oprószone cukrem pudrem zmieszanym ze zmiażdżonymi gożdzikami i majerankiem. Trzymamy w piekarniku do miękkości - próba widelcem najtwardszych części udek.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy