Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak nadziewany
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1602403" data-attributes="member: 10341"><p>Godzina jest pogańska, ja nie mogę spać, a dzisiaj mam babskie spotkanie. podam nadziewanego kurczaka, którego przygotowywałam ze &quot;Smaków i aromatów&quot; co najmniej z dziesięć razy. Nie jest to kurczak faszerowany, jakiego propaguje w swoim </p><p> znakomitym przepisie BeataSz, tylko zwyczajnie nadziewany różnymi ingrediencjami, o czym zaraz napiszę. Będzie nam potrzebny:</p><p></p><p> - 1 duży kurczak</p><p> - 50 ml brandy (ki8eliszek do wódki)</p><p> - po 5 dkg rodzynek i migdałów</p><p> - 2 pomarańcze </p><p> - 4 jabłka </p><p> - 10 suszonych moreli</p><p> - 1 szklanka soku pomarańczowego</p><p> - 5 ząbków czosnku</p><p> - 1/2 łyżeczki startego imbiru</p><p> - 1 łyżeczka majeranku</p><p> - 2 łyżeczki miodu</p><p> - 2 gożdziki</p><p> - 4 łyżki masła</p><p> - sól, pieprz, cukier</p><p></p><p>Ptaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Zmiażdżony czosnek mieszamy z 1/2 łyżeczką soli, sporą szczyptą piep0rzu, imbirem i miodem. Taki przygotowaną pastą nacieramy kurczaka wewnątrz i zewnątrz. Odstawiamy na 2 - 3 godziny. Obrane jabłka dzielimy na ósemki. a pozbawione skórek pomarańcze dzielimy na cząstki. Mieszamy rodzynki, migdały i pokrojone na paseczki morele z brandy i łyżeczką miodu. Dodajemy kilka posiekanych plasterków jabłek i pomarańczy, a także skórki pomarańczowej.</p><p>Nadziej ptaka pomarańczowo - owocowym nadzieniem. Całość oblej stopionym masłem, obłóż dookoła cząstkami pomarańczy. Przykryj folią aluminiową i piecz a nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po 20 minutach zmniejsz ogień, a na dno brytfanki wlej pół szklanki soku pomarańczowego i dalej pieczemy 50 - 60 minut, polewając sosem. Po 40 minutach pieczenia dodajemy cząstki jabłek lekko oprószone cukrem pudrem zmieszanym ze zmiażdżonymi gożdzikami i majerankiem. Trzymamy w piekarniku do miękkości - próba widelcem najtwardszych części udek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1602403, member: 10341"] Godzina jest pogańska, ja nie mogę spać, a dzisiaj mam babskie spotkanie. podam nadziewanego kurczaka, którego przygotowywałam ze "Smaków i aromatów" co najmniej z dziesięć razy. Nie jest to kurczak faszerowany, jakiego propaguje w swoim znakomitym przepisie BeataSz, tylko zwyczajnie nadziewany różnymi ingrediencjami, o czym zaraz napiszę. Będzie nam potrzebny: - 1 duży kurczak - 50 ml brandy (ki8eliszek do wódki) - po 5 dkg rodzynek i migdałów - 2 pomarańcze - 4 jabłka - 10 suszonych moreli - 1 szklanka soku pomarańczowego - 5 ząbków czosnku - 1/2 łyżeczki startego imbiru - 1 łyżeczka majeranku - 2 łyżeczki miodu - 2 gożdziki - 4 łyżki masła - sól, pieprz, cukier Ptaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Zmiażdżony czosnek mieszamy z 1/2 łyżeczką soli, sporą szczyptą piep0rzu, imbirem i miodem. Taki przygotowaną pastą nacieramy kurczaka wewnątrz i zewnątrz. Odstawiamy na 2 - 3 godziny. Obrane jabłka dzielimy na ósemki. a pozbawione skórek pomarańcze dzielimy na cząstki. Mieszamy rodzynki, migdały i pokrojone na paseczki morele z brandy i łyżeczką miodu. Dodajemy kilka posiekanych plasterków jabłek i pomarańczy, a także skórki pomarańczowej. Nadziej ptaka pomarańczowo - owocowym nadzieniem. Całość oblej stopionym masłem, obłóż dookoła cząstkami pomarańczy. Przykryj folią aluminiową i piecz a nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po 20 minutach zmniejsz ogień, a na dno brytfanki wlej pół szklanki soku pomarańczowego i dalej pieczemy 50 - 60 minut, polewając sosem. Po 40 minutach pieczenia dodajemy cząstki jabłek lekko oprószone cukrem pudrem zmieszanym ze zmiażdżonymi gożdzikami i majerankiem. Trzymamy w piekarniku do miękkości - próba widelcem najtwardszych części udek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak nadziewany
Bottom