Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak pieczony po izraelsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1373185" data-attributes="member: 2721"><p>Cóż tu dużo pisać: prosty w przygotowaniu, pyszny i aromatyczy kurczak. Na podstawie przepisu z książki &quot;Kuchnia żydowska&quot; Elisabeth Wolf-Cohen, wyd. Parragon. Polecam!</p><p></p><p>[ATTACH=full]78783[/ATTACH]</p><p></p><p>Udka (6-8) lub podudzia z kurczaka (4)</p><p></p><p><u>marynata </u>(jeśli robimy bardzo dużą ilość kurczaka, ilość marynaty oczywiście zwielokrotniamy)</p><p></p><p>1 łyżeczka kuminu</p><p>1 łyżeczka cynamonu</p><p>1 łyżeczka słodkiej papryki</p><p>2 zmielone ziarna kardamonu</p><p>ostra papryka do smaku</p><p>sól i czarny pieprz do smaku</p><p>ok. 4 łyżki oleju</p><p></p><p>Do miski wlać olej, dodać przyprawy, wymieszać. Tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć kurczaka, po czym pozostawić w misce (w lodówce) na min. 2 godziny, najlepiej na noc.</p><p></p><p>Udka kurczaka piec w piekarniku aż będą rumiane.</p><p></p><p>(180 stopni, około 1-1,5 godziny w zależności od ilości udek. Kiedy będą upieczone, można na ostatnie 15 minut zwiększyć temperaturę, by skórka się zrumieniła. Jeśli natomiast skórka rumieni się zbyt szybko, przykrywany kurczaka kawałkiem folii aluminiowej)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1373185, member: 2721"] Cóż tu dużo pisać: prosty w przygotowaniu, pyszny i aromatyczy kurczak. Na podstawie przepisu z książki "Kuchnia żydowska" Elisabeth Wolf-Cohen, wyd. Parragon. Polecam! [ATTACH=full]78783[/ATTACH] Udka (6-8) lub podudzia z kurczaka (4) [U]marynata [/U](jeśli robimy bardzo dużą ilość kurczaka, ilość marynaty oczywiście zwielokrotniamy) 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 zmielone ziarna kardamonu ostra papryka do smaku sól i czarny pieprz do smaku ok. 4 łyżki oleju Do miski wlać olej, dodać przyprawy, wymieszać. Tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć kurczaka, po czym pozostawić w misce (w lodówce) na min. 2 godziny, najlepiej na noc. Udka kurczaka piec w piekarniku aż będą rumiane. (180 stopni, około 1-1,5 godziny w zależności od ilości udek. Kiedy będą upieczone, można na ostatnie 15 minut zwiększyć temperaturę, by skórka się zrumieniła. Jeśli natomiast skórka rumieni się zbyt szybko, przykrywany kurczaka kawałkiem folii aluminiowej) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak pieczony po izraelsku
Top
Bottom