Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak pieczony
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1589903" data-attributes="member: 1142"><p>Jedno z naszych ulubionych pieczystych. Farsz to kolejny sposb na cukinie, szczegolnie przydany w czasie gdy rosna jak grzyby po deszczu.</p><p></p><p><strong>1 swiezy kurczak (1.6-1.7kg)</strong></p><p><strong>oliwa z oliwek</strong></p><p><strong>czosnek</strong></p><p><strong>sol</strong></p><p><strong>pieprz</strong></p><p><strong>ulubione ziola</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Farsz:</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>ok 100g startej na tarce cukini</strong></p><p><strong>70g serka kremowego</strong></p><p><strong>30g startego provolone lub parmezanu</strong></p><p><strong>sol</strong></p><p><strong>pieprz</strong></p><p><strong>2 lyzki bulki tartej lub swiezego wnetrza chleba</strong></p><p></p><p>Piec rozgrzewam do 225C.</p><p>Zaczynam od wymieszania oliwy z przyprawami i ziolami. Nacieram taka mieszanka kurczaka zewnatrz i wewnatrz. Skore pokrywajaca piersi oddzielam delikatnie od miesni. Wazne jest aby jej nie porwac. Nastepnie mieszam ze soba skladnki farszu i wciskami go rowno pod skore. Gotowego kurczaka ukladam w naczyniu (kratka do pieczenia z blacha swietnie spelnia zadanie). Wkladam do pieca i pieke 20 min, po czym zmniejszam temperature do 190C i pieke az mieso jest gotowe. W polowie czasu pieczenia wierzch zakrywam akruszem folii aluminiowej. Na kazde 500g kurczaka przypada ok 30 min pieczenia plus te wczesniejsze 20 min w 225C.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1589903, member: 1142"] Jedno z naszych ulubionych pieczystych. Farsz to kolejny sposb na cukinie, szczegolnie przydany w czasie gdy rosna jak grzyby po deszczu. [B]1 swiezy kurczak (1.6-1.7kg) oliwa z oliwek czosnek sol pieprz ulubione ziola Farsz: ok 100g startej na tarce cukini 70g serka kremowego 30g startego provolone lub parmezanu sol pieprz 2 lyzki bulki tartej lub swiezego wnetrza chleba[/B] Piec rozgrzewam do 225C. Zaczynam od wymieszania oliwy z przyprawami i ziolami. Nacieram taka mieszanka kurczaka zewnatrz i wewnatrz. Skore pokrywajaca piersi oddzielam delikatnie od miesni. Wazne jest aby jej nie porwac. Nastepnie mieszam ze soba skladnki farszu i wciskami go rowno pod skore. Gotowego kurczaka ukladam w naczyniu (kratka do pieczenia z blacha swietnie spelnia zadanie). Wkladam do pieca i pieke 20 min, po czym zmniejszam temperature do 190C i pieke az mieso jest gotowe. W polowie czasu pieczenia wierzch zakrywam akruszem folii aluminiowej. Na kazde 500g kurczaka przypada ok 30 min pieczenia plus te wczesniejsze 20 min w 225C. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak pieczony
Top
Bottom