- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Kurczak pikantny
(na 2 osoby)
pierś kurczaka
pół szkl. mleka
ząbek czosnku
majeranek - 2 łyżeczki
papryka ostra - 1 łyżeczka
pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
sól - 1/2 łyżeczki, do smaku
mąka - 2 łyżki
olej
masło
1. Piersi kurczaka rozbic delikatnie, podzielić na kotlety. Marynować w mleku wymieszanym z przeciśniętym ząbkiem czosnku i roztartym w dłoniach majerankiem przez ok. 30 min.
2. Przygotować panierkę: mąkę wymieszać z papryką, pieprzem i solą (ilość soli wg. indywidualnych upodobań
). Panierować kotlety.
3. Na patelni rozgrzać olej z masłem, smażyć kurczaka z obu stron na rumiano, cały czas pod przykryciem.
Można podawać z ziemniakami, kopytkami, kluskami śląskimi lub ryżem.
Kurczaczek jest bardzo miekki i delikatny
, stopień ostrości mozna regulować dowolnie, mieszając paprykę ostrą ze słodką.
Smacznego

(na 2 osoby)
pierś kurczaka
pół szkl. mleka
ząbek czosnku
majeranek - 2 łyżeczki
papryka ostra - 1 łyżeczka
pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
sól - 1/2 łyżeczki, do smaku
mąka - 2 łyżki
olej
masło
1. Piersi kurczaka rozbic delikatnie, podzielić na kotlety. Marynować w mleku wymieszanym z przeciśniętym ząbkiem czosnku i roztartym w dłoniach majerankiem przez ok. 30 min.
2. Przygotować panierkę: mąkę wymieszać z papryką, pieprzem i solą (ilość soli wg. indywidualnych upodobań

3. Na patelni rozgrzać olej z masłem, smażyć kurczaka z obu stron na rumiano, cały czas pod przykryciem.
Można podawać z ziemniakami, kopytkami, kluskami śląskimi lub ryżem.

Kurczaczek jest bardzo miekki i delikatny


Smacznego



Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: