Kurczak po baskijsku z kuminem*

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,206
1,715
113
Izolda @ 10 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1117842Już pożarte, niestety nie udało się upolować zielonej papryk,i więc z braku laku było z czerwoną, sos bardzo dobry, czegoś mi w nim brakowało, więc dodałam 1/4 łyżeczki cynamonu i to było to, wchodzi na stałe, dziękuję za przepis
cvety.gif
.
REWELACJA!!! i wlasnie ta odorbina cynamonu. Dzieki Izoldo!

madziawoj

Member
Lut 27, 2008
245
0
16
Zapomniałam napisać, że robiłam to danie jakiś czas temu i wyszło bardzo smaczne. Zmieniłam tylko paprykę na zółtą bo zieloej nie mogłam dostać, a udka obrałam ze skórki. Dziś będzie powtórka. Dziekuję za smaczny przepis!

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
A ja zrobię w najbliższym czasie. Nareszcie udka, bo do piersi kurzych jakoś nie mogę się przekonać. Wszystkie przyprawy mam w domu, więc tylko gotować. Moja szafka z przyprawami pęka w szwach, co bardzo mi się przydaje. Jak zrobię, to zdam sprawozdanie. Aha, wezmę pod uwagę inspiracje poprzedniczek, ale paprykę zamienię na czerwoną, bo zielonej nie lubię. Pozdrowienia.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
No i zrobiłam. Jak zwykle wzięłam 6 górnych części udek kurczaka, z papryki zdjęłam skórkę po uprzednim jej zgrillowaniu, pomidory krojone z puszki, a kumin (oprócz całych ziarenek) miałam mielony. Zrobienie pasty z czosnku i kuminu nie było problemem. Czosnku dodałam 1 ząbek więcej (wszystkie były bardzo duże) jak również więcej kuminu, tak ponad pół łyżeczki. Dodałam też trochę cynamonu. Udka nie wymagały jakiejś szczególnej obróbki, jak zwykle odcięłam nadmiar skóry od środka i tłuszczu tam zalegającego. Danie wyborne,
lecker.gif
wyraziste w smaku, na pewno do powtórki.

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
U mnie był w sobotę
icon_lol.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Zrobiłam z czerwoną papryką, bo zielonej nie dostałam. Dodałam też trochę pociętej w paski kiełbasy chorizo i odrobinę wędzonej papryki oraz na sam koniec, ugotowaną oddzielnie zieloną fasolkę szparagową. Najpierw udusiłam mięso z cebulą i czosnkiem, potem dodałam paprykę, by została jędrna i na ostatnie kilka minut, odfiletowane pomidory.

EDIT:
Dziś do drugiej porcji dodałam podduszoną oddzielnie zieloną paprykę. Resztkę sosu z warzywami wykorzystałam na kolację, "sadzając" w nim jajka. Wyszło bardzo smaczne danie.

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,949
2,293
113
Też w końcu zrobiłam. Ja jestem z frakcji Kawy, czyli długiego duszenia. Sos się pięknie przy okazji zagęszcza. Dodałam trochę skórki kiszonej cytryny. Dobre
mniam.gif

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,501
686
113
I u mnie dziś był ten kurczak na obiad. Zrobiłam z udek (a może to ćwiartki?) obdartych ze skóry. Pyszne! I prawie samo się robi. Bardzo lubię takie dania i na pewno będę powtarzała.

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,199
7,911
113
U mnie na obiad wczoraj i dzisiaj
mniam.gif
. Zrobiłam z udek bez skóry, dorzuciłam kawałek kory cynamonowej. Dla mnie pycha, bo kumin lubię, i czosnek też
mniam.gif
.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy