- Sie 28, 2005
- 8,202
- 1,708
- 113
Pollo alla friulana
1 średni kurczak ( użyłam gulaszu z indyka w dużych kawałkach)
1 cytryna
1 gałązka rozmarynu
3 listki szałwii
tymianek ( dałam 3 gałązki świeżego)
majeranek ( nie dałam, zapomniałam)
ząbek czosnku
1 cebula
5 pomidorów ( dałam 250 ml pasaty)
1 szklanka białego wina ( dałam wytrawne z kartonu)
masło
pieprz
sól
woda
Kurczaka skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, posypać siekanym rozmarynem i zostawić na pół godziny ( zrobiłam marynatę z soku cytrynowego, soli pieprzu i posiekanego świeżego rozmarynu i w tym wygniotłam kawałki indyczyny, wstawiłam na noc do lodówki)).
Obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu ( obsmażałam na oleju), a następnie dodać posiekany czosnek, cebulę i szałwię, dodać 5 łyżek wody, obrane ze skórki i rozgniecione widelcem pomidory lub koncentrat pomidorowy rozrobiony z ciepłą wodą, wino, tymianek i majeranek. Kurczak powinien być w całości przykryty. Dusić pod przykryciem około 40 minut.
Moje uwagi: obsmażałam w sporej ilości oleju, więc wyjmowałam kolejne kawałki mięsa do garnka docelowego. Dałam wszystkie składniki wg przepisu i łyżkę masła dla aromatu.Podałam z ryżem z rodzynkami ( ryż obsmażony na tłuszczu, zalany bulionem, może być z kostki, dodana 1 łyżka rodzynek na 2 szklanki suchego ryżu).
Przepis pochodzi z książki Małgorzety Caprari 'Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących'. Wyd KDC 2002 s.421
1 średni kurczak ( użyłam gulaszu z indyka w dużych kawałkach)
1 cytryna
1 gałązka rozmarynu
3 listki szałwii
tymianek ( dałam 3 gałązki świeżego)
majeranek ( nie dałam, zapomniałam)
ząbek czosnku
1 cebula
5 pomidorów ( dałam 250 ml pasaty)
1 szklanka białego wina ( dałam wytrawne z kartonu)
masło
pieprz
sól
woda
Kurczaka skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, posypać siekanym rozmarynem i zostawić na pół godziny ( zrobiłam marynatę z soku cytrynowego, soli pieprzu i posiekanego świeżego rozmarynu i w tym wygniotłam kawałki indyczyny, wstawiłam na noc do lodówki)).
Obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu ( obsmażałam na oleju), a następnie dodać posiekany czosnek, cebulę i szałwię, dodać 5 łyżek wody, obrane ze skórki i rozgniecione widelcem pomidory lub koncentrat pomidorowy rozrobiony z ciepłą wodą, wino, tymianek i majeranek. Kurczak powinien być w całości przykryty. Dusić pod przykryciem około 40 minut.
Moje uwagi: obsmażałam w sporej ilości oleju, więc wyjmowałam kolejne kawałki mięsa do garnka docelowego. Dałam wszystkie składniki wg przepisu i łyżkę masła dla aromatu.Podałam z ryżem z rodzynkami ( ryż obsmażony na tłuszczu, zalany bulionem, może być z kostki, dodana 1 łyżka rodzynek na 2 szklanki suchego ryżu).
Przepis pochodzi z książki Małgorzety Caprari 'Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących'. Wyd KDC 2002 s.421