Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Kurczak po friulańsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1646184" data-attributes="member: 692"><p>Pollo alla friulana</p><p></p><p>1 średni kurczak ( użyłam gulaszu z indyka w dużych kawałkach)</p><p>1 cytryna</p><p>1 gałązka rozmarynu</p><p></p><p>3 listki szałwii</p><p>tymianek ( <em>dałam 3 gałązki świeżego</em>)</p><p>majeranek ( <em>nie dałam, zapomniałam</em>)</p><p>ząbek czosnku</p><p>1 cebula</p><p>5 pomidorów ( <em>dałam 250 ml pasaty</em>)</p><p>1 szklanka białego wina ( <em>dałam wytrawne z kartonu</em>)</p><p>masło</p><p>pieprz</p><p>sól</p><p>woda</p><p></p><p>Kurczaka skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, posypać siekanym rozmarynem i zostawić na pół godziny ( <em>zrobiłam marynatę z soku cytrynowego, soli pieprzu i posiekanego świeżego rozmarynu i w tym wygniotłam kawałki indyczyny, wstawiłam na noc do lodówki)).</em></p><p>Obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu ( <em>obsmażałam na oleju</em>), a następnie dodać posiekany czosnek, cebulę i szałwię, dodać 5 łyżek wody, obrane ze skórki i rozgniecione widelcem pomidory lub koncentrat pomidorowy rozrobiony z ciepłą wodą, wino, tymianek i majeranek. Kurczak powinien być w całości przykryty. Dusić pod przykryciem około 40 minut.</p><p></p><p><em>Moje uwagi: obsmażałam w sporej ilości oleju, więc wyjmowałam kolejne kawałki mięsa do garnka docelowego. Dałam wszystkie składniki wg przepisu i łyżkę masła dla aromatu.Podałam z ryżem z rodzynkami ( ryż obsmażony na tłuszczu, zalany bulionem, może być z kostki, dodana 1 łyżka rodzynek na 2 szklanki suchego ryżu).</em></p><p><em></em></p><p></p><p>Przepis pochodzi z książki Małgorzety Caprari 'Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących'. Wyd KDC 2002 s.421</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1646184, member: 692"] Pollo alla friulana 1 średni kurczak ( użyłam gulaszu z indyka w dużych kawałkach) 1 cytryna 1 gałązka rozmarynu 3 listki szałwii tymianek ( [I]dałam 3 gałązki świeżego[/I]) majeranek ( [I]nie dałam, zapomniałam[/I]) ząbek czosnku 1 cebula 5 pomidorów ( [I]dałam 250 ml pasaty[/I]) 1 szklanka białego wina ( [I]dałam wytrawne z kartonu[/I]) masło pieprz sól woda Kurczaka skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, posypać siekanym rozmarynem i zostawić na pół godziny ( [I]zrobiłam marynatę z soku cytrynowego, soli pieprzu i posiekanego świeżego rozmarynu i w tym wygniotłam kawałki indyczyny, wstawiłam na noc do lodówki)).[/I] Obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu ( [I]obsmażałam na oleju[/I]), a następnie dodać posiekany czosnek, cebulę i szałwię, dodać 5 łyżek wody, obrane ze skórki i rozgniecione widelcem pomidory lub koncentrat pomidorowy rozrobiony z ciepłą wodą, wino, tymianek i majeranek. Kurczak powinien być w całości przykryty. Dusić pod przykryciem około 40 minut. [I]Moje uwagi: obsmażałam w sporej ilości oleju, więc wyjmowałam kolejne kawałki mięsa do garnka docelowego. Dałam wszystkie składniki wg przepisu i łyżkę masła dla aromatu.Podałam z ryżem z rodzynkami ( ryż obsmażony na tłuszczu, zalany bulionem, może być z kostki, dodana 1 łyżka rodzynek na 2 szklanki suchego ryżu). [/I] Przepis pochodzi z książki Małgorzety Caprari 'Kuchnia włosko-polska i polsko-włoska dla początkujących'. Wyd KDC 2002 s.421 [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Kurczak po friulańsku
Top
Bottom