Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kurczak po marokańsku z oliwkami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 1324937" data-attributes="member: 422"><p>- pierś z kurczaka, połówka, ważyła około 300 gram</p><p>- posiekany spory ząbek czosnku</p><p>- cebula pokrojona w piórka</p><p>- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru</p><p>- spora szczypta kurkumy</p><p>- 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku</p><p>- kilka miękkich pomidorów, użyłam siedmiu truskawkowych (oryginalny przepis podaje puszkę pomidorów, ale mnie się to wydało dużo za dużo)</p><p>- natka pietruszki</p><p>- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry (niestety nie miałam)</p><p>- sok z połowy cytryny</p><p>- kilka oliwek </p><p> - sól i pieprz</p><p>Mięso myjemy i czyścimy, kroimy w większą kostkę. Posypujemy solą i pieprzem, smażymy na łyżce oliwy około 5 minut. Zdejmujemy z patelni i osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu. Na patelnię wylewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, czosnek, imbir, kurkumę i paprykę. Smażymy mieszając około 5 minut lub do momentu kiedy cebula będzie miękka. Na patelnię wrzucamy kurczaka dodajemy pomidory, sok z cytryny, natkę pietruszki, kolendrę. Gotujemy około 20 minut. Dodajemy oliwki , podgrzewamy 5 minut. Doprawiamy wedle preferencji solą i pieprzem. </p><p></p><p>Przepis znalazłam tu <a href="http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/02/kurczak-z-oliwkami-po-marokansku.html" target="_blank">http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/02...marokansku.html</a></p><p></p><p>Zmieniłam proporcje, nie miałam odwagi sypać tylu przypraw, co w oryginale, zmniejszyłam ich ilość, nie miałam kolendry, a szkoda, następnym razem koniecznie dodam. </p><p>Bardzo dobry kurczak, taki ciepły smak. Na pewno będę powtarzać.</p><p></p><p>[ATTACH=full]75592[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 1324937, member: 422"] - pierś z kurczaka, połówka, ważyła około 300 gram - posiekany spory ząbek czosnku - cebula pokrojona w piórka - 1/4 łyżeczki mielonego imbiru - spora szczypta kurkumy - 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku - kilka miękkich pomidorów, użyłam siedmiu truskawkowych (oryginalny przepis podaje puszkę pomidorów, ale mnie się to wydało dużo za dużo) - natka pietruszki - 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry (niestety nie miałam) - sok z połowy cytryny - kilka oliwek - sól i pieprz Mięso myjemy i czyścimy, kroimy w większą kostkę. Posypujemy solą i pieprzem, smażymy na łyżce oliwy około 5 minut. Zdejmujemy z patelni i osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu. Na patelnię wylewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, czosnek, imbir, kurkumę i paprykę. Smażymy mieszając około 5 minut lub do momentu kiedy cebula będzie miękka. Na patelnię wrzucamy kurczaka dodajemy pomidory, sok z cytryny, natkę pietruszki, kolendrę. Gotujemy około 20 minut. Dodajemy oliwki , podgrzewamy 5 minut. Doprawiamy wedle preferencji solą i pieprzem. Przepis znalazłam tu [URL="http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/02/kurczak-z-oliwkami-po-marokansku.html"]http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/02...marokansku.html[/URL] Zmieniłam proporcje, nie miałam odwagi sypać tylu przypraw, co w oryginale, zmniejszyłam ich ilość, nie miałam kolendry, a szkoda, następnym razem koniecznie dodam. Bardzo dobry kurczak, taki ciepły smak. Na pewno będę powtarzać. [ATTACH=full]75592[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kurczak po marokańsku z oliwkami*
Bottom