Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak po werońsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 847566" data-attributes="member: 10341"><p>Ten przepis i na kurczaka &quot;Hispalis&quot; najczęściej robię z Burdy - Agencja Muza. Pracy przy nim niewiele, produktów też nie za dużo, za to smak doskonały. Przepis trochę zmodyfikowałam, zwłaszcza przy doborze mięsa. Nie lubię piersi kurczaka pod żadną postacią, nawet w całej tuszce, ale podam wersję oryginalną i moje drobne poprawki.</p><p></p><p>[ATTACH=full]40751[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>1 kurczak (ja biorę 6 górnych części udek kurczaka)</p><p>sól, pieprz</p><p>trochę mąki</p><p>2 cebule</p><p>2 marchewki</p><p>3 łyżki oliwy lub oleju (ja robię na oliwie)</p><p>1 puszka pomidorów krojonych bez skórki</p><p>10 oliwek nadziewanych migdałami</p><p></p><p>Kto robi to danie z całego kurczaka, to po umyciu należy go osuszyć i podzielić na 4 lub 6 części. Górne części udek czyszczę od wewnętrznej strony z nadmiaru tłuszczu, zbędnej skóry i kości. Pozostawiam tylko kość udową i skórkę na wierzchu udka. Co prawda w jednym z supermarketów niedaleko mnie kupuję paczkowane, doskonale oczyszczone części udek, więc ta część pracy już mnie omija. Przygotowanego kurczaka należy natrzeć solą, pieprzem i obtoczyć w mące. Cebulę i marchew po obraniu pokroić w drobną kostkę. Na sporej patelni rozgrzewam oliwę, na której obsmażam kurczaka z obu stron na rumiano i przekładam do brytfanki z dopasowaną przykrywą. Do tłuszczu po kurczaku wkładam cebulę i marchew, które przesmażam do zeszklenia cebuli. Następnie dodaję pomidory, mieszam i doprowadzam do zagotowania. Póżniej wszystko przekładam do brytfanki z kurczakiem, przykrywam i duszę na małym ogniu prawie godzinę. Mozna dusić krócej, ale mnie odpowiada bardzo miękkie i soczyste mięso. Na końcu dodaję pokrojone na połówki oliwki, doprawiam do smaku i podaję ze spaghetti lub innym makaronem i zieloną sałatą z sosem winegret.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 847566, member: 10341"] Ten przepis i na kurczaka "Hispalis" najczęściej robię z Burdy - Agencja Muza. Pracy przy nim niewiele, produktów też nie za dużo, za to smak doskonały. Przepis trochę zmodyfikowałam, zwłaszcza przy doborze mięsa. Nie lubię piersi kurczaka pod żadną postacią, nawet w całej tuszce, ale podam wersję oryginalną i moje drobne poprawki. [ATTACH=full]40751[/ATTACH] [B]Składniki[/B] 1 kurczak (ja biorę 6 górnych części udek kurczaka) sól, pieprz trochę mąki 2 cebule 2 marchewki 3 łyżki oliwy lub oleju (ja robię na oliwie) 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 10 oliwek nadziewanych migdałami Kto robi to danie z całego kurczaka, to po umyciu należy go osuszyć i podzielić na 4 lub 6 części. Górne części udek czyszczę od wewnętrznej strony z nadmiaru tłuszczu, zbędnej skóry i kości. Pozostawiam tylko kość udową i skórkę na wierzchu udka. Co prawda w jednym z supermarketów niedaleko mnie kupuję paczkowane, doskonale oczyszczone części udek, więc ta część pracy już mnie omija. Przygotowanego kurczaka należy natrzeć solą, pieprzem i obtoczyć w mące. Cebulę i marchew po obraniu pokroić w drobną kostkę. Na sporej patelni rozgrzewam oliwę, na której obsmażam kurczaka z obu stron na rumiano i przekładam do brytfanki z dopasowaną przykrywą. Do tłuszczu po kurczaku wkładam cebulę i marchew, które przesmażam do zeszklenia cebuli. Następnie dodaję pomidory, mieszam i doprowadzam do zagotowania. Póżniej wszystko przekładam do brytfanki z kurczakiem, przykrywam i duszę na małym ogniu prawie godzinę. Mozna dusić krócej, ale mnie odpowiada bardzo miękkie i soczyste mięso. Na końcu dodaję pokrojone na połówki oliwki, doprawiam do smaku i podaję ze spaghetti lub innym makaronem i zieloną sałatą z sosem winegret. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak po werońsku
Bottom