- Sie 23, 2006
- 6,400
- 0
- 0
Skladniki:
(Porcja na jednego czleka, wiec keidy sie robi dla rodziny, trzeba zrobic ze 2-3 razy wiecej)
Piers z kurczaka (okolo 20 dkg miesa), ale moze tez byc chuda wolowina czy wieprzowina pokrojona w cienkie paski jak do stir fry
2-3 zabki czosnku (posiekane)
okolo 1 cm imbiru (tez posiekany)
pol chili (posiekane
), dla zwolennikow ostrego mozna cala papryczke
2-3 lyzki sosu rybnego
1 trawka cytrynowa (posiekana) - dla tych, ktorzy nie amja trawki moze byl pare pol wycisnietej limonki
1-2 lyzki cukru
odrobina tluszczu do smazenia - u mnie maslo klarowane
Podawac z:
liscie salaty
ogorek pokrojony w slupki
piklowane: biala rzodkiem i marchew (przepis na pikle pod spodem)
natka kolendry
Przyrzadzenie:
Wersja na patelnie/wok:
Mieso poktroic w kostke jesli kurczak lub paski (wieprzowina/wolowina).
W misce wymieszac: mieso, sos rybny, posiekana chili i trawke cytryniwa albo sok z limonki. Marynowac z pol godziny, a jesli inny rodzaj miesa - mozna cala noc.
Na paletni/woku rozgrzac tluszcz, wrzucic posiekany czosnek i imbir. Podsmazyc chwile (doslownie pare sekund), dodac mieso wyjete z marynaty (plynu nie wylewac!). Podsmazyc z minute-dwie, dodac cukier i caly czas smazyc na ostrym ogniu. Kiedy sie rozpusci i skaramelizuje, dodac plyn pozostaly z marynaty. Caly czas mieszac i smazyc.
I to wszystko
Na liscie salaty nakladac: ogorki, pikle, mieso, natke kolendry. Mozna zjadac takie lodeczki, ale lepiej jest nie nakladac za duzo i zwijac w rulon.
Danie podaje sie z ryzem, ale mnie sie zdarzylo jesc i z pita (bardzo smaczne polacznie) czy napelniac bagietki ala banh mi.
Mozna tez zrobic wersje na grill.
Wtedy mieso marynuje sie we wszystkich skladnikach (oprocz tluszczu do smazenia) a pozniej nadziewa na szpadki i griluje. Cukier tez sie skaramelizuje na grillu i da ladny kolor.
Piklowane marchew i rzodkiew:
woda okolo 2 szklanki
sol - 1 lyzeczka
cukier - 1-1.5 lyzki
ocet (u mnie byl winny, bo taki na stanie) - 3 lyzki
Warzywa pokrojone w julienne na heblu
Wymieszac skladniki zalewy. Wlozyc do sloikow marchew i rzepe (ja to robie oddzielnie, tzn nie mieszam warzyw), zalac zalewa, zaklecic i wstawic do lodowki na co najmniej 1 dzien (mozna tak trzymac warzywa przez pare tygodni)
Przepis, na ktorym sie wzorowalam: http://whiteonricecouple.com/recipes/vietn...carrots-daikon/
Na zdjeciu sa tylko pikle z marchwi, bo sie rzepa skonczyla, wiec dorzucilam pokrojona rzodkiewke
(Porcja na jednego czleka, wiec keidy sie robi dla rodziny, trzeba zrobic ze 2-3 razy wiecej)
Piers z kurczaka (okolo 20 dkg miesa), ale moze tez byc chuda wolowina czy wieprzowina pokrojona w cienkie paski jak do stir fry
2-3 zabki czosnku (posiekane)
okolo 1 cm imbiru (tez posiekany)
pol chili (posiekane

2-3 lyzki sosu rybnego
1 trawka cytrynowa (posiekana) - dla tych, ktorzy nie amja trawki moze byl pare pol wycisnietej limonki
1-2 lyzki cukru
odrobina tluszczu do smazenia - u mnie maslo klarowane
Podawac z:
liscie salaty
ogorek pokrojony w slupki
piklowane: biala rzodkiem i marchew (przepis na pikle pod spodem)
natka kolendry
Przyrzadzenie:
Wersja na patelnie/wok:
Mieso poktroic w kostke jesli kurczak lub paski (wieprzowina/wolowina).
W misce wymieszac: mieso, sos rybny, posiekana chili i trawke cytryniwa albo sok z limonki. Marynowac z pol godziny, a jesli inny rodzaj miesa - mozna cala noc.
Na paletni/woku rozgrzac tluszcz, wrzucic posiekany czosnek i imbir. Podsmazyc chwile (doslownie pare sekund), dodac mieso wyjete z marynaty (plynu nie wylewac!). Podsmazyc z minute-dwie, dodac cukier i caly czas smazyc na ostrym ogniu. Kiedy sie rozpusci i skaramelizuje, dodac plyn pozostaly z marynaty. Caly czas mieszac i smazyc.
I to wszystko

Na liscie salaty nakladac: ogorki, pikle, mieso, natke kolendry. Mozna zjadac takie lodeczki, ale lepiej jest nie nakladac za duzo i zwijac w rulon.
Danie podaje sie z ryzem, ale mnie sie zdarzylo jesc i z pita (bardzo smaczne polacznie) czy napelniac bagietki ala banh mi.
Mozna tez zrobic wersje na grill.
Wtedy mieso marynuje sie we wszystkich skladnikach (oprocz tluszczu do smazenia) a pozniej nadziewa na szpadki i griluje. Cukier tez sie skaramelizuje na grillu i da ladny kolor.
Piklowane marchew i rzodkiew:
woda okolo 2 szklanki
sol - 1 lyzeczka
cukier - 1-1.5 lyzki
ocet (u mnie byl winny, bo taki na stanie) - 3 lyzki
Warzywa pokrojone w julienne na heblu
Wymieszac skladniki zalewy. Wlozyc do sloikow marchew i rzepe (ja to robie oddzielnie, tzn nie mieszam warzyw), zalac zalewa, zaklecic i wstawic do lodowki na co najmniej 1 dzien (mozna tak trzymac warzywa przez pare tygodni)
Przepis, na ktorym sie wzorowalam: http://whiteonricecouple.com/recipes/vietn...carrots-daikon/
Na zdjeciu sa tylko pikle z marchwi, bo sie rzepa skonczyla, wiec dorzucilam pokrojona rzodkiewke