Kurczak po włosku
Udka kurczaka w pysznym pomidorowym sosie.
2 udka kurczaka (ok. 50 dag)
2 cebule (15 dag)
oliwa
koncentrat pomidorowy (70 g)
3/4 szklanki rosołu drobiowo-grzybowego lub białego wytrawnego wina
2 łyżki mąki pszennej
papryka słodka
pieprz czarny
sól
Udka umyć, przekroić każde na pół, zalać zimną wodą na kilka minut. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki. Rozgrzać w garnku oliwę, przesmażyć cebulę. Dodać koncentrat wymieszany z rosołem, podgrzewać 3 minuty. Włożyć udka, dusić pod przykryciem 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Mąkę rozmieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, doprawić papryką, pieprzem i ewentualnie solą, dolać do garnka z udkami i dusić jeszcze kilka minut. Podawać z makaronem lub ryżem.
Nie wiem, czy to rzeczywiście jest potrawa włoska, ale ładnie się nazywa
. A przepis pochodzi chyba z "Kuchni".
Udka kurczaka w pysznym pomidorowym sosie.
2 udka kurczaka (ok. 50 dag)
2 cebule (15 dag)
oliwa
koncentrat pomidorowy (70 g)
3/4 szklanki rosołu drobiowo-grzybowego lub białego wytrawnego wina
2 łyżki mąki pszennej
papryka słodka
pieprz czarny
sól
Udka umyć, przekroić każde na pół, zalać zimną wodą na kilka minut. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki. Rozgrzać w garnku oliwę, przesmażyć cebulę. Dodać koncentrat wymieszany z rosołem, podgrzewać 3 minuty. Włożyć udka, dusić pod przykryciem 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Mąkę rozmieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, doprawić papryką, pieprzem i ewentualnie solą, dolać do garnka z udkami i dusić jeszcze kilka minut. Podawać z makaronem lub ryżem.
Nie wiem, czy to rzeczywiście jest potrawa włoska, ale ładnie się nazywa
