Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kurczak pomarańczowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1368149" data-attributes="member: 2721"><p>Szybki, prosty i fantastyczny w smaku kurczak. Śmiało mogę go nazwać pomarańczową eksplozją smaku. Podbił nasze serca i kubki smakowe od pierwszego kęsa. Szczerze polecam! (<a href="http://www.youtube.com/watch?v=-GmE9ftGe4w&feature=related" target="_blank">Źródło</a>)</p><p></p><p>Przygotowując tego kurczaka mamy następujące możliwości:</p><p>a. używamy 2 pomarańczy, z jednej z nich wyciskamy sok, z drugiej ścieramy skórkę, a resztę kroimy i dodajemy do mięsa,</p><p>b. używamy jednej pomarańczy, z której ścieramy skórkę, a resztę kroimy i dodajemy do mięsa. Sok pomarańczowy dajemy zaś z kartonu/butelki.</p><p></p><p>[ATTACH=full]78460[/ATTACH]</p><p></p><p>1 podwójna pierś kurczaka</p><p>1 jajko + szczypta soli</p><p>1 pomarańcza</p><p>mąka pszenna </p><p></p><p>ryż</p><p></p><p><u>sos:</u></p><p>100 ml soku pomarańczowego </p><p>100 ml octu (użyłam octu z białego wina, 6%)</p><p>100 ml wody</p><p>100 ml cukru</p><p>2 łyżki keczupu</p><p>1 łyżka ciemnego sosu sojowego</p><p></p><p>2 łyżki wody + 2 łyżki mąki ziemniaczanej</p><p></p><p>ew. chili do smaku</p><p></p><p>olej do smażenia</p><p></p><p>Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.</p><p></p><p>Kurczaka pokroić w kostkę, dokładnie wymieszać w roztrzepanym jajku ze szczyptą soli. Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące. Kurczaka smażyć ze wszystkich stron na oleju na złoto. W zależności od wielkości naszej patelni może się okazać, że lepiej smażyć partiami. Kawałki mięsa nie powinny się ze sobą stykać.</p><p>Zdjąć z patelni.</p><p></p><p>W międzyczasie zetrzeć z pomarańczy skórkę i pokroić miąższ w plastry, a następnie w trójkąty. </p><p>Wymieszać ze sobą składniki sosu.</p><p></p><p>Z oleju, na którym smażył się kurczak pozostawić na patelni ok. 3-4 łyżki. Resztę zlać, nie będzie już potrzebna. </p><p>Na rozgrzany olej wrzucić startą pomarańczową skórkę i szczyptę chili. Chwilę smażyć, mieszając. Następnie wlać sos.</p><p>Kiedy sos się zagotuje, zagęścić go, stopniowo wlewając wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Podczas wlewania cały czas mieszamy sos, obserwując, kiedy osiągnie odpowiednią konsystencję, w zależności, jak gęsty sos lubimy. Pozwalamy się sosowi zagotować.</p><p></p><p>Następnie do sosu dodajemy usmażonego kurczaka. Mieszamy i ponownie pozwalamy, by sos się zagotował. Na koniec wrzucamy pokrojoną pomarańczę i po raz ostatni mieszamy.</p><p></p><p>Podajemy z ryżem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1368149, member: 2721"] Szybki, prosty i fantastyczny w smaku kurczak. Śmiało mogę go nazwać pomarańczową eksplozją smaku. Podbił nasze serca i kubki smakowe od pierwszego kęsa. Szczerze polecam! ([URL="http://www.youtube.com/watch?v=-GmE9ftGe4w&feature=related"]Źródło[/URL]) Przygotowując tego kurczaka mamy następujące możliwości: a. używamy 2 pomarańczy, z jednej z nich wyciskamy sok, z drugiej ścieramy skórkę, a resztę kroimy i dodajemy do mięsa, b. używamy jednej pomarańczy, z której ścieramy skórkę, a resztę kroimy i dodajemy do mięsa. Sok pomarańczowy dajemy zaś z kartonu/butelki. [ATTACH=full]78460[/ATTACH] 1 podwójna pierś kurczaka 1 jajko + szczypta soli 1 pomarańcza mąka pszenna ryż [U]sos:[/U] 100 ml soku pomarańczowego 100 ml octu (użyłam octu z białego wina, 6%) 100 ml wody 100 ml cukru 2 łyżki keczupu 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki wody + 2 łyżki mąki ziemniaczanej ew. chili do smaku olej do smażenia Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka pokroić w kostkę, dokładnie wymieszać w roztrzepanym jajku ze szczyptą soli. Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące. Kurczaka smażyć ze wszystkich stron na oleju na złoto. W zależności od wielkości naszej patelni może się okazać, że lepiej smażyć partiami. Kawałki mięsa nie powinny się ze sobą stykać. Zdjąć z patelni. W międzyczasie zetrzeć z pomarańczy skórkę i pokroić miąższ w plastry, a następnie w trójkąty. Wymieszać ze sobą składniki sosu. Z oleju, na którym smażył się kurczak pozostawić na patelni ok. 3-4 łyżki. Resztę zlać, nie będzie już potrzebna. Na rozgrzany olej wrzucić startą pomarańczową skórkę i szczyptę chili. Chwilę smażyć, mieszając. Następnie wlać sos. Kiedy sos się zagotuje, zagęścić go, stopniowo wlewając wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Podczas wlewania cały czas mieszamy sos, obserwując, kiedy osiągnie odpowiednią konsystencję, w zależności, jak gęsty sos lubimy. Pozwalamy się sosowi zagotować. Następnie do sosu dodajemy usmażonego kurczaka. Mieszamy i ponownie pozwalamy, by sos się zagotował. Na koniec wrzucamy pokrojoną pomarańczę i po raz ostatni mieszamy. Podajemy z ryżem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kurczak pomarańczowy
Top
Bottom