Kurczak potwornie leniwy

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Tia... latam, zbieram pranie, wyrzucilo mnie z forum, musze klepac jeszcze raz
icon_sad.gif

Przepis Kraft'a

4 nieduze piersi z koscia i skora
2-3 lyzki balsamicznego sosu do salat
1 lyzka parmezanu
jesli ktos lubi slono takze sol, ale oszczednie

Jesli piecze sie na blasze, musi byc wylozona papierem do pieczenia, a kurczaka najlepiej zamarynowac w torebce foliowej.

Ja pieke w szklanej, bo ma plastikowa pokrywke i od marynowania do podania na stol moze byc ta sama.
Do formy ciepie sos i piersi kury, ze dwa razy obroce, ukladam skora na dol (do gory nogami) i odstawiam na noc.
Przed obiadem piersi odwracam skora do gory i pieke 45-50min w 160C.
Po wyjeciu z pieca posypuje parmezanem, ktory tez spokojnie mozn apominac przy alergii
icon_wink.gif


Zeby nie bylo zbyt leniwie dodam, ze sos robie
icon_wink.gif
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=37616

Dodajac 1/2 kg mlodych ziemniakow wyszorowanych w polowki i 5-6 marchwi (przekroic w poprzek na pol i grubszy koniec wzdluz na pol) mozna miec caly obiad.
Wymieszac z 2 lyzkami sosu i obrocic raz w srodku pieczenia. Po dodac tez parmezanu, bo sam sos nie ma duzo soli.

DSC_0523.JPG
 

Załączniki

  • DSC_0523.JPG
    DSC_0523.JPG
    15.2 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,369
3,643
113
Fajne, a filety bez kości i skóry też mogą być?
Bo u mnie ze skórą nie do kupienia, chyba, że z całym kurczakiem.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ja wole ze skora, kosc niewazna, ale ze skora jest bardziej wilgotny, a jak ktos nie chce kalori mozna wyrzucic.
I dlatego napisalam ze skora i koscia, bo u mnie sa albo same, albo b/k ale ze skora albo ze wszystkim.
Ale... mozesz sprobowac
icon_smile.gif

Malzonek zjadl ze 3 razy w ciagu 2 tygodni, a mowi, ze nie lubi piersi, i mruczal
icon_wink.gif

Musze takie ugrilowac!

edit
Dodaje zdjecia.
Jak juz napisalam w Niebie, nieladnie sie griluja, ale sa bardzo smaczne i soczyste.
Postaram sie zrobic w piekarniku i dac ladniejsze zdjecie calosci na zachete.

DSC_0527_001.JPG
 

Załączniki

  • DSC_0527_001.JPG
    DSC_0527_001.JPG
    33.7 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Najbardziej mi smakuja z sosem z proporcji Jamie'go (1/4 - ocet) ale z octem ryzowym przyprawionym. Wlasnie marynuje.

Przy okazji, pozniej, rzuce okiem na inne zdjecia, bo tego lata robialam je bardzo, bardzo czesto w roznych wariacjach.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Tak mocno spieczone bo z grila, a jeszcze z octem balsamicznym. Filet potrzebuje mniej czasu niz mieso z koscia. Ale sprawdze wlasnie czy mam jasniejsze zdjecia.
Dlatego lubie ze skora, bo moge to wyrzucic.
Dzis bede piekla w piekarniku. Ciekawa jestem jak takie wyjda.
 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Ja też jeszcze nigdy w sklepie nie widziałam piersi z kurczaka ze skórą i kością - chyba że na owym kurczaku w całości
icon_smile.gif


Z kaczki za to są takie.
 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Wiedziałam, że Świętokrzyskie to jednak prowincja... ;)
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
A jednak!

Ciekawe od czego to zależy...jakiś trend lokalny?
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Pewnie tak.
Tak jak np. jelita w sklepach. U nas nie ma, a dziewczyny piszą, że normalnie w mięsnym.
Tzn. są ale w Maspolu.
 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
A w Maspolu można detalicznie? czy na kilometry od razu?
icon_smile.gif

Tesco??? Ktoś kiedyś też chyba o tym pisał?
 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Hehe...Też nie mamy!