- Sie 28, 2005
- 8,203
- 1,711
- 113
( inspiracja: Kurczak w stylu powiatu Dongan w: Ksawery Burski „Tradycje i sztuka kulinarna Chin”
Składniki:
mięso gotowane z kurczaka – 500 g ( dałam resztki z dwóch kurczaków po odjęciu piersi i udek)
ostra świeża papryka 10g ( ½ strączka)
słodka świeża papryka "bell" 50g
ocet winny biały 20 g ( 4 łyżeczki, regulować do smaku)
cebula 100g
imbir świeży 15 g
olej
dla amatorów pieprz syczuański, sól, bulion, weijing ( glutaminian sodu), olej sezamowy do polania gotowej potrawy
Wykonanie
Na patelni rozgrzałam olej, dodałam cieniutko, w zapałkę pokrojony imbir i tak samo rozdrobnioną ostrą paprykę. Chwilę posmażyłam mieszając. Dołożyłam cebulę w cieniutkie piórka i czerwoną słodką paprykę. Dalej mieszałam i smażyłam. I na koniec – kawałki kurczaka gotowanego. Wymieszałam całość, pokropiłam octem winnym, chwilę smażyłam, zgasiłam gaz i przykryłam. Podałam po ok.10 minutach z białym ryżem gotowanym w „dużej wodzie”(jak makaron) bez soli.
Składniki:
mięso gotowane z kurczaka – 500 g ( dałam resztki z dwóch kurczaków po odjęciu piersi i udek)
ostra świeża papryka 10g ( ½ strączka)
słodka świeża papryka "bell" 50g
ocet winny biały 20 g ( 4 łyżeczki, regulować do smaku)
cebula 100g
imbir świeży 15 g
olej
dla amatorów pieprz syczuański, sól, bulion, weijing ( glutaminian sodu), olej sezamowy do polania gotowej potrawy

Wykonanie
Na patelni rozgrzałam olej, dodałam cieniutko, w zapałkę pokrojony imbir i tak samo rozdrobnioną ostrą paprykę. Chwilę posmażyłam mieszając. Dołożyłam cebulę w cieniutkie piórka i czerwoną słodką paprykę. Dalej mieszałam i smażyłam. I na koniec – kawałki kurczaka gotowanego. Wymieszałam całość, pokropiłam octem winnym, chwilę smażyłam, zgasiłam gaz i przykryłam. Podałam po ok.10 minutach z białym ryżem gotowanym w „dużej wodzie”(jak makaron) bez soli.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: