Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak "Hispalis"*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 814912" data-attributes="member: 10341"><p>Jest to danie dla tych, którzy lubią połączenie mięsa, zwłaszcza białego, z owocami. Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza. Robię tego kurczaka dość często, nawet dla siebie samej, chociaż zwykle unikam dań, które muszę jeść przez tydzień. Ten kurczak znika dość szybko.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>1 kurczak (ja biorę 6 górnych części udek, tak około 1 kg)</p><p>sól, pieprz</p><p>1/2 łyżeczki tymianku </p><p>3 łyżki oliwy lub oleju</p><p>1 strąk czerwonej papryki</p><p>1/2 kieliszka sherry, porto lub madery </p><p>1 mała puszka pomidorów pelati</p><p>1 łyżeczka ciemnego sosu pieczeniowego w proszku (używam Knorra)</p><p>12 oliwek nadziewanych papryką </p><p>1 pomarańcza bez pestek (ja biorę dwie mandarynki, też bez pestek)</p><p></p><p>Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Ja z górnych części udek usuwam od strony wewnętrznej zbędny tłuszcz, skórę i kości. Zostawiam tylko skórkę na wierzchu udka i kość udową. Tak przygotowanego kurczaka lub udka solimy, oprószamy pieprzem i tymiankiem. Obsmażamy w gorącym oleju lub oliwie, dodajemy pokrojoną w paski paprykę i smażymy 20 minut, pod uchyloną lekko pokrywką na niewielkim ogniu. Po tym czasie wlewamy alkohol, zagotowujemy, dodajemy pomidory, sos w proszku i dusimy jeszcze według przepisu 5 minut, a ja duszę dalsze 15 minut, żeby kurczak był miękki, a sos dość gęsty i jednolity. Teraz dodaję obrane i podzielone na cząstki mandarynki, kto chce może dodać zgodnie z przepisem cząstki pomarańczy, oraz oliwki. Duszę jeszcze 5 - 10 minut, żeby wszystkie smaki się połączyły i podaję z ryżem wypieczonym na sypko, do którego dodaję pokrojone w plasterki nadziewane papryką oliwki i starty parmezan. Jako dodatek sałata z młodą cebulą, pieprzem i kwaśną śmietaną.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 814912, member: 10341"] Jest to danie dla tych, którzy lubią połączenie mięsa, zwłaszcza białego, z owocami. Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza. Robię tego kurczaka dość często, nawet dla siebie samej, chociaż zwykle unikam dań, które muszę jeść przez tydzień. Ten kurczak znika dość szybko. [B]Składniki[/B] 1 kurczak (ja biorę 6 górnych części udek, tak około 1 kg) sól, pieprz 1/2 łyżeczki tymianku 3 łyżki oliwy lub oleju 1 strąk czerwonej papryki 1/2 kieliszka sherry, porto lub madery 1 mała puszka pomidorów pelati 1 łyżeczka ciemnego sosu pieczeniowego w proszku (używam Knorra) 12 oliwek nadziewanych papryką 1 pomarańcza bez pestek (ja biorę dwie mandarynki, też bez pestek) Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Ja z górnych części udek usuwam od strony wewnętrznej zbędny tłuszcz, skórę i kości. Zostawiam tylko skórkę na wierzchu udka i kość udową. Tak przygotowanego kurczaka lub udka solimy, oprószamy pieprzem i tymiankiem. Obsmażamy w gorącym oleju lub oliwie, dodajemy pokrojoną w paski paprykę i smażymy 20 minut, pod uchyloną lekko pokrywką na niewielkim ogniu. Po tym czasie wlewamy alkohol, zagotowujemy, dodajemy pomidory, sos w proszku i dusimy jeszcze według przepisu 5 minut, a ja duszę dalsze 15 minut, żeby kurczak był miękki, a sos dość gęsty i jednolity. Teraz dodaję obrane i podzielone na cząstki mandarynki, kto chce może dodać zgodnie z przepisem cząstki pomarańczy, oraz oliwki. Duszę jeszcze 5 - 10 minut, żeby wszystkie smaki się połączyły i podaję z ryżem wypieczonym na sypko, do którego dodaję pokrojone w plasterki nadziewane papryką oliwki i starty parmezan. Jako dodatek sałata z młodą cebulą, pieprzem i kwaśną śmietaną. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak "Hispalis"*
Bottom