- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Kurczak, dla powstania którego inspiracją była marynata typu "jerk"
Kurczak „jerk”
pierś z kurczaka ( na 2 osoby)
sok ananasowy (może być z kartonu, syrop a zpuszki też, byle nie za słodki. Ilość - zaleznie, ile chcemy mieć sosu, danie nie może jednak za bardzo "pływać"
)
sos sojowy
olej sezamowy
sambal oelek (liość w zależności od stopnia ostrości, jaki chcemy uzyskać)
przecier pomidorowy
papryka słodka
czosnek
miód
mąka ziemniaczana
cebula 1
cukinia 1 duża
kukurydza z puszki - 1/2 puszki
1. Pierś kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w 2 łyżkach oleju z łyżka sosu sojowego, oleju sezamowego, łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki sambal oelek.
2. Cukinię pokroić w półplasterki i podgotować.
3. Kurczaka obsmażyć wraz z marynatą na oleju, dodać pokrojoną cebulę, wymieszać, usmażyć.
4. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa z puszki i cukinię. Wymieszać.
Zalać sosem:
2/3 szkl. soku ananasowego, odrobina sosu sojowego, łyżeczka sambal oelek, czubata łyżeczka przecieru pomidorowego, łyżeczka papryki słodkiej, łyżka miodu, pół łyżeczki czosnku granulowanego ( lub nieduży ząbek - ważne, by czosnek nie zdominował tu smaku!)
5. Gotować kilka minut, następnie zagęścić odrobiną wody z łyżeczką mąki ziemniaczanej.
SMACZNEGO
Szybkie, proste, smakowite danie, wspaniałe z ryżem
(naprawdę, chciałam już 2 razy zrobić zdjęcie, niestety.... danie znikało za szybko...
Postaram się wkleić następnym razem)
Kurczak „jerk”
pierś z kurczaka ( na 2 osoby)
sok ananasowy (może być z kartonu, syrop a zpuszki też, byle nie za słodki. Ilość - zaleznie, ile chcemy mieć sosu, danie nie może jednak za bardzo "pływać"

sos sojowy
olej sezamowy
sambal oelek (liość w zależności od stopnia ostrości, jaki chcemy uzyskać)
przecier pomidorowy
papryka słodka
czosnek
miód
mąka ziemniaczana
cebula 1
cukinia 1 duża
kukurydza z puszki - 1/2 puszki
1. Pierś kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w 2 łyżkach oleju z łyżka sosu sojowego, oleju sezamowego, łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki sambal oelek.
2. Cukinię pokroić w półplasterki i podgotować.
3. Kurczaka obsmażyć wraz z marynatą na oleju, dodać pokrojoną cebulę, wymieszać, usmażyć.
4. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa z puszki i cukinię. Wymieszać.
Zalać sosem:
2/3 szkl. soku ananasowego, odrobina sosu sojowego, łyżeczka sambal oelek, czubata łyżeczka przecieru pomidorowego, łyżeczka papryki słodkiej, łyżka miodu, pół łyżeczki czosnku granulowanego ( lub nieduży ząbek - ważne, by czosnek nie zdominował tu smaku!)
5. Gotować kilka minut, następnie zagęścić odrobiną wody z łyżeczką mąki ziemniaczanej.
SMACZNEGO

Szybkie, proste, smakowite danie, wspaniałe z ryżem


(naprawdę, chciałam już 2 razy zrobić zdjęcie, niestety.... danie znikało za szybko...
