Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kurczak słodko-kwaśny*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="inula" data-source="post: 965585" data-attributes="member: 12086"><p>Przepis pochodzi z książeczki &quot;Kuchnia świata - kuchnia chińska&quot; (przepisy do tej książeczki zebrała Marta Orłowska).</p><p></p><p><strong>Kurczak słodko-kwaśny</strong></p><p></p><p>składniki:</p><p>4 piersi kurczaka - <em>ja dałam 6</em></p><p>3 łyżki oleju - <em>ja lałam na oko</em></p><p>1 średnia cebula</p><p>40 dag ananasa z puszki - <em>dałam po prostu puszkę ananasa krojonego, sam ananas waży około 360 g</em></p><p>15 dag warzyw do smażenia (kiełki soi, papryka, bambus) - <em>dałam 100 g papryki mieszanej + 50 g bambusa z puszki</em></p><p>3 łyżki sosu pomidorowego</p><p>2 łyżki jasnego sosu sojowego - <em>dałam 1 ciemnego bo tylko taki miałam</em></p><p>1 łyżka koncentratu pomidorowego</p><p>1 łyżka sherry - pominełam, bo nie miałam</p><p>1 łyżka miodu</p><p>3 łyżki octu</p><p>1/2 drobiowej kostki rosołowej</p><p>1 łyżka mąki kukurydzianej</p><p></p><p>&quot;Kurczaka pokroić na małe podłużne kawałki. Sok z ananasa, sherry, ocet, sos pomidorowy, sos sojowy, miód i koncentrat pomidorowy wymieszać razem w misce, dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach wody kostkę rosołową. Włożyć kurczaka i dokładnie wymieszać. Pokroić grubo cebulę. Podgrzać połowę oleju w woku i podsmażać, mieszająć cebulę 5 minut na dużeym ogniu. Dodać warzywa, pokrojonego ananasa i gotować około 5 minut, aż większość płynu wyparuje. Odcedzić kurczaka, ale pozostawić marynatę, która będzie jeszcze potrzebna. Wrzucić kurczaka na rozgrzany wok z pozostałą resztą oleju i smażyć 5 minut, aż kurczak będzie w pełni usmażony, jednak wilgotny w środku. Połączyć z przygotowanymi wcześniej warzywami i smażyć przez następne 3-4 minuty. W tym czasie wymieszać pozostały po marynowaniu płyn z łyżką mąki kukurydzianej i wlać do kurczaka i warzyw. Smażyć kilka minut. Podawać natychmiast z ryżem lub chińskim makaronem.&quot;</p><p></p><p>moje uwagi:</p><p>- nie posiadam woku, więc wykorzystałam lidlową brytfannę, tą co kiedyś była po 99 zł, taka jak wielka patelnia</p><p>- co do minut to nie pilnowałam, smażyłam na oko</p><p>- podsmażając kurczaka posypałam go trochę papryką słodką w proszku</p><p>- na koniec dodałam odrobinę pieprzu</p><p></p><p>[ATTACH=full]51685[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="inula, post: 965585, member: 12086"] Przepis pochodzi z książeczki "Kuchnia świata - kuchnia chińska" (przepisy do tej książeczki zebrała Marta Orłowska). [B]Kurczak słodko-kwaśny[/B] składniki: 4 piersi kurczaka - [I]ja dałam 6[/I] 3 łyżki oleju - [I]ja lałam na oko[/I] 1 średnia cebula 40 dag ananasa z puszki - [I]dałam po prostu puszkę ananasa krojonego, sam ananas waży około 360 g[/I] 15 dag warzyw do smażenia (kiełki soi, papryka, bambus) - [I]dałam 100 g papryki mieszanej + 50 g bambusa z puszki[/I] 3 łyżki sosu pomidorowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego - [I]dałam 1 ciemnego bo tylko taki miałam[/I] 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka sherry - pominełam, bo nie miałam 1 łyżka miodu 3 łyżki octu 1/2 drobiowej kostki rosołowej 1 łyżka mąki kukurydzianej "Kurczaka pokroić na małe podłużne kawałki. Sok z ananasa, sherry, ocet, sos pomidorowy, sos sojowy, miód i koncentrat pomidorowy wymieszać razem w misce, dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach wody kostkę rosołową. Włożyć kurczaka i dokładnie wymieszać. Pokroić grubo cebulę. Podgrzać połowę oleju w woku i podsmażać, mieszająć cebulę 5 minut na dużeym ogniu. Dodać warzywa, pokrojonego ananasa i gotować około 5 minut, aż większość płynu wyparuje. Odcedzić kurczaka, ale pozostawić marynatę, która będzie jeszcze potrzebna. Wrzucić kurczaka na rozgrzany wok z pozostałą resztą oleju i smażyć 5 minut, aż kurczak będzie w pełni usmażony, jednak wilgotny w środku. Połączyć z przygotowanymi wcześniej warzywami i smażyć przez następne 3-4 minuty. W tym czasie wymieszać pozostały po marynowaniu płyn z łyżką mąki kukurydzianej i wlać do kurczaka i warzyw. Smażyć kilka minut. Podawać natychmiast z ryżem lub chińskim makaronem." moje uwagi: - nie posiadam woku, więc wykorzystałam lidlową brytfannę, tą co kiedyś była po 99 zł, taka jak wielka patelnia - co do minut to nie pilnowałam, smażyłam na oko - podsmażając kurczaka posypałam go trochę papryką słodką w proszku - na koniec dodałam odrobinę pieprzu [ATTACH=full]51685[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kurczak słodko-kwaśny*
Top
Bottom