Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Kurczak Sorrentino z fusilli
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1561359" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Kurczak Sorrentino z fusilli</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]91729[/ATTACH]</p><p></p><p> 2 połówki piersi z kurczaka bez kości</p><p> 1 ząbek czosnku, rozgnieciony</p><p> 1 mały bakłażan</p><p> 2 cienkie plasterki prosciutto</p><p> pół szklanki bułki tartej</p><p> 2 duże jajka</p><p> pół szklanki mąki pszennej</p><p> 225 g świeżej mozazarelli w plasterkach</p><p> 2 łyżki startego parmezanu</p><p> oliwa extra virgin</p><p> sól</p><p> 2 szklanki sosu marinara</p><p> 110 g makaronu typu fusilli (długie świderki) ugotowanego al dente</p><p> kilka listków świeżej bazylii</p><p></p><p></p><p> 01 .Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza</p><p> 02. Posypać połówki piersi z kurczaka solą, pieprzem, skropić oliwą i natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku. Odstawić i zabrać się za przygotowanie sosu marinara i bakłażana.</p><p> 03. W małym rondelku podgrzać sos pomidorowy i zagotować</p><p> 04. Obrać bakłażana ze skórki i pokroić w poprzek na plastry o grubości ok. 5 mm. </p><p> 05. Wysypać na płytkie talerze bułkę tartą i mąkę. Do miski wbić jajko i rozbić widelcem. Obtoczyć każdy kawałek bakłażana najpierw w mące, następnie zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej.</p><p> 06. Rozgrzać patelnię i wlać 1/4 szklanki oliwy. Po rozgrzaniu oliwy delikatnie położyć bakłażan na patelni o obsmażyć z obydwu stron na złoty kolor. Po obsmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć z oliwy i posypać lekko solą.</p><p> 07. Rozgrzać patelnię grillową i lekko (nie całkowicie) obsmażyć piersi z kurczaka z obydwu stron.</p><p> 08. W misce wymieszać makaron fusilli z 1/2 częścią sosu marinara tak aby pokryć makaron sosem a następnie posypać drobno startym parmezanem.</p><p> 09. Na dnie nasmarowanego tłuszczem naczynia do pieczenia ułożyć makaron, następnie wyłożyć na wierzch kawałki kurczaka, na kawałkach kurczaka ułożyć plasterek prosciutto, 2 kawałki bakłażana i plasterki mozzarelli.</p><p> 10. Piec do czasu aż ser się roztopi a kurczak dopiecze (ok. 10 minut).</p><p> 11 .Na wierzch wylać resztę sosu i ozdobić porozrywanymi liśćmi świeżej bazylii.</p><p></p><p>PS1. Przepis na bułkę tartą Baddy'ego Valastro:</p><p>500 g wiejskiego włoskiego chleba, np. Pugliese</p><p> 1 szklanka drobno startego sera pecorino</p><p> 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę</p><p> 2 łyżki suszonych włoskich ziół</p><p> 3 łyżki suszonej natki pietruszki</p><p> 1/2 łyżeczki soli morskiej</p><p></p><p>01.Chleb do bułki tartej powinien być przygotowany dzień wcześniej. Pokroić chleb w kromki o grubości ok. 1 cm. Pozostawić na noc do wyschnięcia.</p><p>02.Następnego dnia pokrusz chleb do blendera. Włączaj pulsacyjnie blender i rozdrobnij kromki aby okruszki miały wielkość groszówki.</p><p>03.Dodaj ser, czosnek, zioła i sól i kontynuuj rozdrabnianie aż do uzyskania odpowiedniej grubości.</p><p>04.Nieużywaną bułkę tartą możesz przechowywać w lodówce przez ok. 3-4 dni</p><p></p><p>PS2. Przepis na Sos Marianra Buddy&#8217;ego Valastro:</p><p> 2 puszki zgniecionych pomidorów (każda po 800 g)</p><p> 2 puszki pokrojonych pomidorów we własnym sosie (każda po 400 g)</p><p> 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin</p><p> 2 duże ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki</p><p> 1 łyżeczka soli</p><p> 1 gałązka świeżej bazylii</p><p> 1/2 szklanki świeżych liści bazylii, podartych na małe kawałki</p><p></p><p> 1. Rozgrzej w garnku oliwę i czosnek. Kiedy czosnek zmieni kolor na złoty, dodaj pomidory, sól i gałązkę bazylii.</p><p> 2. Pomieszaj dobrze, aby połączyć składniki i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień.</p><p> 3. Gotuj sos na wolnym ogniu przez 2-30 minut aż sos zgęstnieje i nabierze aromatu. Zdejmij z ognia i wrzuć podarte liście bazylii. Pomieszaj i gotowe.</p><p></p><p>PS3 Przepis pochodzi z <a href="http://blog.wojnanasmaki.pl/941,prapremiera-buddy-valastro-gotuje-randka-z-zona-odc-1/" target="_blank">http://blog.wojnanasmaki.pl/941,prapremier...a-z-zona-odc-1/</a></p><p>PS4 Jak Buddy Valastro gotuje w wersji niemieckiej miżna tutaj zobaczyć . Odcinek 01 Romantisches Dinner</p><p><a href="http://www.tlc.de/sendungen/kitchen-boss/videos/#3655241020001" target="_blank">http://www.tlc.de/sendungen/kitchen-boss/v.../#3655241020001</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1561359, member: 140"] [SIZE=14][B]Kurczak Sorrentino z fusilli[/B][/SIZE] [ATTACH=full]91729[/ATTACH] 2 połówki piersi z kurczaka bez kości 1 ząbek czosnku, rozgnieciony 1 mały bakłażan 2 cienkie plasterki prosciutto pół szklanki bułki tartej 2 duże jajka pół szklanki mąki pszennej 225 g świeżej mozazarelli w plasterkach 2 łyżki startego parmezanu oliwa extra virgin sól 2 szklanki sosu marinara 110 g makaronu typu fusilli (długie świderki) ugotowanego al dente kilka listków świeżej bazylii 01 .Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza 02. Posypać połówki piersi z kurczaka solą, pieprzem, skropić oliwą i natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku. Odstawić i zabrać się za przygotowanie sosu marinara i bakłażana. 03. W małym rondelku podgrzać sos pomidorowy i zagotować 04. Obrać bakłażana ze skórki i pokroić w poprzek na plastry o grubości ok. 5 mm. 05. Wysypać na płytkie talerze bułkę tartą i mąkę. Do miski wbić jajko i rozbić widelcem. Obtoczyć każdy kawałek bakłażana najpierw w mące, następnie zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej. 06. Rozgrzać patelnię i wlać 1/4 szklanki oliwy. Po rozgrzaniu oliwy delikatnie położyć bakłażan na patelni o obsmażyć z obydwu stron na złoty kolor. Po obsmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć z oliwy i posypać lekko solą. 07. Rozgrzać patelnię grillową i lekko (nie całkowicie) obsmażyć piersi z kurczaka z obydwu stron. 08. W misce wymieszać makaron fusilli z 1/2 częścią sosu marinara tak aby pokryć makaron sosem a następnie posypać drobno startym parmezanem. 09. Na dnie nasmarowanego tłuszczem naczynia do pieczenia ułożyć makaron, następnie wyłożyć na wierzch kawałki kurczaka, na kawałkach kurczaka ułożyć plasterek prosciutto, 2 kawałki bakłażana i plasterki mozzarelli. 10. Piec do czasu aż ser się roztopi a kurczak dopiecze (ok. 10 minut). 11 .Na wierzch wylać resztę sosu i ozdobić porozrywanymi liśćmi świeżej bazylii. PS1. Przepis na bułkę tartą Baddy'ego Valastro: 500 g wiejskiego włoskiego chleba, np. Pugliese 1 szklanka drobno startego sera pecorino 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę 2 łyżki suszonych włoskich ziół 3 łyżki suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli morskiej 01.Chleb do bułki tartej powinien być przygotowany dzień wcześniej. Pokroić chleb w kromki o grubości ok. 1 cm. Pozostawić na noc do wyschnięcia. 02.Następnego dnia pokrusz chleb do blendera. Włączaj pulsacyjnie blender i rozdrobnij kromki aby okruszki miały wielkość groszówki. 03.Dodaj ser, czosnek, zioła i sól i kontynuuj rozdrabnianie aż do uzyskania odpowiedniej grubości. 04.Nieużywaną bułkę tartą możesz przechowywać w lodówce przez ok. 3-4 dni PS2. Przepis na Sos Marianra Buddy’ego Valastro: 2 puszki zgniecionych pomidorów (każda po 800 g) 2 puszki pokrojonych pomidorów we własnym sosie (każda po 400 g) 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin 2 duże ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki 1 łyżeczka soli 1 gałązka świeżej bazylii 1/2 szklanki świeżych liści bazylii, podartych na małe kawałki 1. Rozgrzej w garnku oliwę i czosnek. Kiedy czosnek zmieni kolor na złoty, dodaj pomidory, sól i gałązkę bazylii. 2. Pomieszaj dobrze, aby połączyć składniki i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień. 3. Gotuj sos na wolnym ogniu przez 2-30 minut aż sos zgęstnieje i nabierze aromatu. Zdejmij z ognia i wrzuć podarte liście bazylii. Pomieszaj i gotowe. PS3 Przepis pochodzi z [URL="http://blog.wojnanasmaki.pl/941,prapremiera-buddy-valastro-gotuje-randka-z-zona-odc-1/"]http://blog.wojnanasmaki.pl/941,prapremier...a-z-zona-odc-1/[/URL] PS4 Jak Buddy Valastro gotuje w wersji niemieckiej miżna tutaj zobaczyć . Odcinek 01 Romantisches Dinner [URL="http://www.tlc.de/sendungen/kitchen-boss/videos/#3655241020001"]http://www.tlc.de/sendungen/kitchen-boss/v.../#3655241020001[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Kurczak Sorrentino z fusilli
Top
Bottom