Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kurczak tikka w zielonej marynacie - Hariyali tikka*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="AgusiaH" data-source="post: 122588" data-attributes="member: 80"><p>Przepis inspirowany dzielem pani Meeny Pathak, autorki ksiazki &quot;Flavours of India&quot;. Pochodzi on z poludniowej czesci indyjskiego regionu Hyderabad.</p><p></p><p>150g lisci swiezego szpinaku (moze byc tez mrozony)</p><p>25g swiezej miety</p><p>25g swiezej natki kolendry</p><p>1 zielone chili z usunietymi nasionkami</p><p></p><p>200g naturalnego jogurtu (najlepiej typu greckiego)</p><p>3 zabki czosnku przepuszczone przez praske</p><p>1 zoltko</p><p>1 lyzka przyprawy garam masala</p><p></p><p>500g piersi z kurczaka pokrojonych w 3-4 cm kostki</p><p>sol do smaku</p><p></p><p>Blanszujemy 1min liscie szpinaku we wrzacej osolonej wodzie. Wrzucamy do garnka z zimna woda i odcedzamy. Szpinak, razem z kolendra, mieta i zielonym chili miksujemy na paste w blenderze. Do tej zielonej pasty dodajemy jogurt, zoltko, paste z czosnku i garam masala. Dobrze mieszamy, dodajemy kawalki kurczaka i marynujemy ok. 4-5 godz. </p><p>Nadziewamy kawalki kurczaka na zamoczone wczesniej w wodzie patyczki do szaszlykow i grillujemy.</p><p></p><p>Z grillowaniem jest pelna dowolnosc - mozna to robic na ruszcie ogrodowym, na grillu elektrycznym &quot;stolowym&quot; lub grillowac w piekarniku.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="AgusiaH, post: 122588, member: 80"] Przepis inspirowany dzielem pani Meeny Pathak, autorki ksiazki "Flavours of India". Pochodzi on z poludniowej czesci indyjskiego regionu Hyderabad. 150g lisci swiezego szpinaku (moze byc tez mrozony) 25g swiezej miety 25g swiezej natki kolendry 1 zielone chili z usunietymi nasionkami 200g naturalnego jogurtu (najlepiej typu greckiego) 3 zabki czosnku przepuszczone przez praske 1 zoltko 1 lyzka przyprawy garam masala 500g piersi z kurczaka pokrojonych w 3-4 cm kostki sol do smaku Blanszujemy 1min liscie szpinaku we wrzacej osolonej wodzie. Wrzucamy do garnka z zimna woda i odcedzamy. Szpinak, razem z kolendra, mieta i zielonym chili miksujemy na paste w blenderze. Do tej zielonej pasty dodajemy jogurt, zoltko, paste z czosnku i garam masala. Dobrze mieszamy, dodajemy kawalki kurczaka i marynujemy ok. 4-5 godz. Nadziewamy kawalki kurczaka na zamoczone wczesniej w wodzie patyczki do szaszlykow i grillujemy. Z grillowaniem jest pelna dowolnosc - mozna to robic na ruszcie ogrodowym, na grillu elektrycznym "stolowym" lub grillowac w piekarniku. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kurczak tikka w zielonej marynacie - Hariyali tikka*
Top
Bottom