Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak w Adobo
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1603692" data-attributes="member: 1142"><p>Adobo to rodzaj sosu/pasty/marynaty typowej dla kuchni meksykanskiej. Mozna dostac gotowa w sloiczkach i puszkach, ale przygotowujac ja w domu mozna regulowac jej pikantnosc. Marynowac w niej mozna wszelkie miesa, choc najbardziej popularne sa kotlety schabowe i wolowe steki. Nie ma jednej wlasciwej adobo, chociaz kazda marynata powinna zawierac meksykanskie chilli i ocet. </p><p></p><p>Z podanych ilosci jest wystraczajaco duzo marynaty do pokrycia 4 sporych ud kurczaka, 6 stekow, 6 schabowych z koscia. Marynate dobrze jest przygotowac np. pare godzin lub dzien przed umieszczeniem w niej miesa, aby wszystkie smaki i zapachy ujawnily sie w pelni. Dla tych, ktorzy preferuja lagodny smak czosnku proponuje upieczenie calej glowki w piecu (scinam 1/4 gory eksponujac zabki, zawijam w folie i pieke ok 45 min w 180C, az zabki sa miekkie)* </p><p><strong></strong></p><p><strong>1 mala glowka czosnku lub polowa duzej (5 zabkow), zmiazdzonych lub jak wyzej*</strong></p><p><strong>3 ancho chile</strong></p><p><strong>2 pastilla chile</strong></p><p><strong>2 chipotle chile</strong></p><p><strong>1 czubata lyzka suszonego oregano</strong></p><p><strong>5 gozdzikow</strong></p><p><strong>1 czubata lyzeczka nasiona kolendry</strong></p><p><strong>1 czubata lyzeczka nasion kuminu</strong></p><p><strong>maly kawalek kory cynamonowej</strong></p><p><strong>2 lyzeczki soli</strong></p><p><strong>1/3 szklanki octu z czerwonego wina</strong></p><p></p><p>Wszystkie chilli wrzucam do miski i zalewam wrzatkiem, zostawiam na pol godziny (pikantnosc reguluje pozbywajac sie czesci nasion z chilli przed namoczeniem).</p><p>W miedzyczasie w mozdzierzu tluke oregano, gozdziki, kolendre, kumin, kore cynamonowa i sol na proszek (suche przyprawy mozna podprazyc na suchej patelni przed umieszczeniem ich w mozdzierzu), dodaje odcisniete chilli (rezerwuje wode) i czosnek. Ucieram wszystko na gladka paste. Na koniec dodaje ocet i odrobine wody chilli, dla uzyskania odpowiedniej konsystencji tylko.</p><p></p><p>Odpowienia ilosc marynaty w stosunku do ilosci miesa lacze z paroma lyzkami oleju avocado. Mieso umieszczam w woreczku, dodaje marynate i potrzasajac rozporowadzam ja dokladnie. Zostawiam w chlodnym miejscu.</p><p></p><p>W takiej marynacie przyrzadzilam dzis korone (dwie piersi wraz z mostkiem) z kurczaka i upieklam ja w piecu. Swobodnie mozna jednak smazyc tak przygotowane mieso na patelni lub grillowac.</p><p></p><p></p><p>edit:<a href="http://www.masala.com.pl/k34,kuchnia-meksykanska-chilli.html" target="_blank"> <strong>w tym sklepie</strong></a> mozna dostac meksykanskie chilli</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1603692, member: 1142"] Adobo to rodzaj sosu/pasty/marynaty typowej dla kuchni meksykanskiej. Mozna dostac gotowa w sloiczkach i puszkach, ale przygotowujac ja w domu mozna regulowac jej pikantnosc. Marynowac w niej mozna wszelkie miesa, choc najbardziej popularne sa kotlety schabowe i wolowe steki. Nie ma jednej wlasciwej adobo, chociaz kazda marynata powinna zawierac meksykanskie chilli i ocet. Z podanych ilosci jest wystraczajaco duzo marynaty do pokrycia 4 sporych ud kurczaka, 6 stekow, 6 schabowych z koscia. Marynate dobrze jest przygotowac np. pare godzin lub dzien przed umieszczeniem w niej miesa, aby wszystkie smaki i zapachy ujawnily sie w pelni. Dla tych, ktorzy preferuja lagodny smak czosnku proponuje upieczenie calej glowki w piecu (scinam 1/4 gory eksponujac zabki, zawijam w folie i pieke ok 45 min w 180C, az zabki sa miekkie)* [B] 1 mala glowka czosnku lub polowa duzej (5 zabkow), zmiazdzonych lub jak wyzej* 3 ancho chile 2 pastilla chile 2 chipotle chile 1 czubata lyzka suszonego oregano 5 gozdzikow 1 czubata lyzeczka nasiona kolendry 1 czubata lyzeczka nasion kuminu maly kawalek kory cynamonowej 2 lyzeczki soli 1/3 szklanki octu z czerwonego wina[/B] Wszystkie chilli wrzucam do miski i zalewam wrzatkiem, zostawiam na pol godziny (pikantnosc reguluje pozbywajac sie czesci nasion z chilli przed namoczeniem). W miedzyczasie w mozdzierzu tluke oregano, gozdziki, kolendre, kumin, kore cynamonowa i sol na proszek (suche przyprawy mozna podprazyc na suchej patelni przed umieszczeniem ich w mozdzierzu), dodaje odcisniete chilli (rezerwuje wode) i czosnek. Ucieram wszystko na gladka paste. Na koniec dodaje ocet i odrobine wody chilli, dla uzyskania odpowiedniej konsystencji tylko. Odpowienia ilosc marynaty w stosunku do ilosci miesa lacze z paroma lyzkami oleju avocado. Mieso umieszczam w woreczku, dodaje marynate i potrzasajac rozporowadzam ja dokladnie. Zostawiam w chlodnym miejscu. W takiej marynacie przyrzadzilam dzis korone (dwie piersi wraz z mostkiem) z kurczaka i upieklam ja w piecu. Swobodnie mozna jednak smazyc tak przygotowane mieso na patelni lub grillowac. edit:[URL="http://www.masala.com.pl/k34,kuchnia-meksykanska-chilli.html"] [B]w tym sklepie[/B][/URL] mozna dostac meksykanskie chilli [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak w Adobo
Top
Bottom