- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Kurczak w mleku
1 kg podudzi z kurczaka
2 cebule
5 ząbków czosnku
300 ml mleka
Garść listków szałwii
Skórka z 1 cytryny
4 łyżki oleju
Sól, pieprz ziołowy
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso ze wszystkich stron. Przyprawiamy solą i pieprzem . Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy cebulę pokrojoną na ćwiartki i pokrojony czosnek. Zalewamy mlekiem i posypujemy listkami szałwii oraz skórką otartą z cytryny. Wstawiamy do zimnego piekarnika i rozgrzewamy go do 180 stopni. Pieczemy przez godzinę od rozgrzania piekarnika. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatą.
PS. Przepis pochodzi z dwumiesięcznika KOCIOŁ 03/04 2016

1 kg podudzi z kurczaka
2 cebule
5 ząbków czosnku
300 ml mleka
Garść listków szałwii
Skórka z 1 cytryny
4 łyżki oleju
Sól, pieprz ziołowy
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso ze wszystkich stron. Przyprawiamy solą i pieprzem . Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy cebulę pokrojoną na ćwiartki i pokrojony czosnek. Zalewamy mlekiem i posypujemy listkami szałwii oraz skórką otartą z cytryny. Wstawiamy do zimnego piekarnika i rozgrzewamy go do 180 stopni. Pieczemy przez godzinę od rozgrzania piekarnika. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatą.
PS. Przepis pochodzi z dwumiesięcznika KOCIOŁ 03/04 2016