Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak w śmietanie*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 978304" data-attributes="member: 2721"><p>Przepis na podstawie książki Marji Śleżańskiej &quot;Kucharz polski&quot; 1923r.</p><p>Pyszny i szybki sposób na kurczaka.</p><p></p><p>[ATTACH=full]52684[/ATTACH]</p><p></p><p>na 2 osoby</p><p>2 udka kurczaka lub 4 podudzia</p><p>4 pieczarki</p><p>1 cebula</p><p>1 nieduża marchewka</p><p>200 ml gęstej kwaśnej śmietany</p><p>4 łyżki maki</p><p></p><p>Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki i zrumienić w dużym rondlu na niewielkiej ilości oleju.</p><p>Kurczaka umyć. Pieczarki odsunąć na bok i w tym samym rondlu zrumienić lekko z obu stron kurczaka.</p><p>Następnie zalać wrzącą wodą - tyle, aby przykryła kurczaka. Dodać obraną, przekrojoną na pół marchewkę i obraną cebulę. Gotować pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. ( Zależy to od jego wielkości, co najmniej pól godziny) . Śmietanę rozmieszać z mąka. Rozprowadzić kilkoma łyżkami rosołu po czym wlać do kurczaka. Dusić jeszcze razem na małym ogniu 15 minut.</p><p>Podawać z białą kaszą lub ryżem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 978304, member: 2721"] Przepis na podstawie książki Marji Śleżańskiej "Kucharz polski" 1923r. Pyszny i szybki sposób na kurczaka. [ATTACH=full]52684[/ATTACH] na 2 osoby 2 udka kurczaka lub 4 podudzia 4 pieczarki 1 cebula 1 nieduża marchewka 200 ml gęstej kwaśnej śmietany 4 łyżki maki Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki i zrumienić w dużym rondlu na niewielkiej ilości oleju. Kurczaka umyć. Pieczarki odsunąć na bok i w tym samym rondlu zrumienić lekko z obu stron kurczaka. Następnie zalać wrzącą wodą - tyle, aby przykryła kurczaka. Dodać obraną, przekrojoną na pół marchewkę i obraną cebulę. Gotować pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. ( Zależy to od jego wielkości, co najmniej pól godziny) . Śmietanę rozmieszać z mąka. Rozprowadzić kilkoma łyżkami rosołu po czym wlać do kurczaka. Dusić jeszcze razem na małym ogniu 15 minut. Podawać z białą kaszą lub ryżem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak w śmietanie*
Top
Bottom