Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak w sosie curry
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1429702" data-attributes="member: 10341"><p>To był mój dzisiejszy obiad, a ponieważ smakował mi znakomicie, podzielę się nim z Wami. Przepis na to danie znalazłam w &quot;Nowej kuchni polskiej - spotkania z przyprawami&quot;. Proporcje podane są na 4 osoby, ale dla mnie to za mało. Robiłam tylko dla siebie, więc trzymałam się przepisu, ale dla 4 osób na pewno podwoiłabym składniki.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- udka kurczaka (pałki 4 sztuki)</p><p>- kawałek posiekanego imbiru (nie podano ile, więc wzięłam nieobieranego 3 - 4 cm)</p><p>- 1 łyżka curry w proszku</p><p>- 1 czerwona chilli oczyszczona z pestek i posiekana</p><p>- kawałek (5 cm) zmiażdżonej trawy cytrynowej (lub kawałek skórki ze sparzonej cytryny)</p><p>- 15 ml sosu sojowego (odmierzanie jest uciążliwe, więc po prostu wzięłam 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego)</p><p>- 1/2 łyżki cukru</p><p>- 1/2 łyżeczki soli</p><p>- sok z jednej cytryny</p><p>- 5 dkg niesolonych orzeszków ziemnych</p><p>- skórka otarta z 1/2 pomarańczy</p><p>- 1 - 1,5 szklanki bulionu (może być drobiowy z kostki)</p><p></p><p>Według przepisu, należy zdjąć skórkę z kurczaka. Kto chce ściśle trzymać się przepisu, niech tak zrobi. Ja lubię skórki ( byle nie tłuste), więc je zostawiłam. Następnie mięso oprószamy curry, rozgrzewamy oliwę (można robić na oleju pół na pół z masłem), wkładamy kurczaka, dodajemy posiekany imbir, chilli i trawę cytrynową ( w zamrażalniku znalazłam dwa niezbyt duże kawałki - świeżą trawę kupuję w każdych lepszych delikatesach, np.w Almie, a nadwyżki mrożę), którą posiekałam w średnie kawałki. Smażyłam 6 - 8 minut, tak by mięso przyrumieniło się z każdej strony. Dodajemy bulion (lepiej mniej niż za dużo), sos sojowy, cukier, sól i sok z cytryny, rondel przykrywamy i dusimy pół godziny. Ja robiłam to dłużej, bo lubię jak mięso jest miękkie i &quot;rozpływa się w ustach&quot;. Orzechy uprażyć w gorącym piekarniku. Ja zrobiłam to na suchej teflonowej patelni na płycie kuchenki. Zresztą zmniejszyłam ilość orzechów, bo nie przepadam za twardymi niespodziankami w miękkiej potrawie. Mięso posypujemy orzechami i skórką pomarańczową. Podajemy z ryżem wypieczonym na sypko lub makaronem. Smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1429702, member: 10341"] To był mój dzisiejszy obiad, a ponieważ smakował mi znakomicie, podzielę się nim z Wami. Przepis na to danie znalazłam w "Nowej kuchni polskiej - spotkania z przyprawami". Proporcje podane są na 4 osoby, ale dla mnie to za mało. Robiłam tylko dla siebie, więc trzymałam się przepisu, ale dla 4 osób na pewno podwoiłabym składniki. [B]Składniki [/B]- udka kurczaka (pałki 4 sztuki) - kawałek posiekanego imbiru (nie podano ile, więc wzięłam nieobieranego 3 - 4 cm) - 1 łyżka curry w proszku - 1 czerwona chilli oczyszczona z pestek i posiekana - kawałek (5 cm) zmiażdżonej trawy cytrynowej (lub kawałek skórki ze sparzonej cytryny) - 15 ml sosu sojowego (odmierzanie jest uciążliwe, więc po prostu wzięłam 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego) - 1/2 łyżki cukru - 1/2 łyżeczki soli - sok z jednej cytryny - 5 dkg niesolonych orzeszków ziemnych - skórka otarta z 1/2 pomarańczy - 1 - 1,5 szklanki bulionu (może być drobiowy z kostki) Według przepisu, należy zdjąć skórkę z kurczaka. Kto chce ściśle trzymać się przepisu, niech tak zrobi. Ja lubię skórki ( byle nie tłuste), więc je zostawiłam. Następnie mięso oprószamy curry, rozgrzewamy oliwę (można robić na oleju pół na pół z masłem), wkładamy kurczaka, dodajemy posiekany imbir, chilli i trawę cytrynową ( w zamrażalniku znalazłam dwa niezbyt duże kawałki - świeżą trawę kupuję w każdych lepszych delikatesach, np.w Almie, a nadwyżki mrożę), którą posiekałam w średnie kawałki. Smażyłam 6 - 8 minut, tak by mięso przyrumieniło się z każdej strony. Dodajemy bulion (lepiej mniej niż za dużo), sos sojowy, cukier, sól i sok z cytryny, rondel przykrywamy i dusimy pół godziny. Ja robiłam to dłużej, bo lubię jak mięso jest miękkie i "rozpływa się w ustach". Orzechy uprażyć w gorącym piekarniku. Ja zrobiłam to na suchej teflonowej patelni na płycie kuchenki. Zresztą zmniejszyłam ilość orzechów, bo nie przepadam za twardymi niespodziankami w miękkiej potrawie. Mięso posypujemy orzechami i skórką pomarańczową. Podajemy z ryżem wypieczonym na sypko lub makaronem. Smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak w sosie curry
Bottom