- Cze 5, 2007
- 3,130
- 0
- 0

Co potrzeba?
2 pojedyncze piersi z kurczaka
2-3 łyżki oleju
1 większa cukinia ewentualnie 4 ogórki
1 jabłko
1 biała cebula
średniej wielkości por
2 gałązki zielonego selera
szklanka śmietany 30%
kostki knorr : majerankowa i czosnkowa
sól, cukier, pieprz, sok z cytryny
Kurczaka kroimy w drobne paseczki, wrzucamy na patelnię aby je zarumienić. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, jabłko skrojone w plasterki z półćwiartek, cukinię pokrojoną w grubą kostkę i skropioną sokiem z cytryny, pokrojonego pora, posiekane gałązki selera i dusimy pod przykryciem przez 15 minut dodając pieprz i odrobinę cukru.
Po 15 minutach rozkruszamy kostki knorr'a, dodajemy do duszących się warzyw i zalewamy je szklanką śmietany. Redukujemy aż do uzyskania konsystencji delikatnego sosu.
Po redukcji solimy ( jako, że kostki knorra są dość słone, dlatego lepiej zrobić to na sam koniec już do smaku.), posypujemy koprem lub lubczykiem.
Kurczaka wraz z sosem podajemy do ugotowanych al dente farfareli bądź falbanek.
Sałatka:

Sałata karbowana
2 ogórki
1 duży pomidor malinowy
pół cebuli
Sos balsamico.
3 łyżki wody
3 łyżki oliwy z oliwek
na koniec noża sól, pieprz, cukier
3 łyżeczki octu balstamicznego.
Smacznego!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: