- Wrz 23, 2008
- 17,694
- 97
- 48
(porcja na dwie głodne osoby)
50-60 dkg kurczaka (najsmaczniejsze jest mięsko z podudzi, ale cycki też oblecą)
Szklanka bulionu (dla MM raczej nie z kostki)
Dwie łyżki mąki (dla MM bez)
Pół łyżeczki pieprzu
Sól
Poszatkowana cebula
olej
400 g dobrej gęstej śmietany (ja używam 18% z Krasnegostawu)
2-3 łyżki chrzanu (w zależności od mocy tzn zawartości chrzanu w chrzanie
, dla MM – sprawdzić, czy producent nie uszlachetnił wyrobu jakimś syfem )
3 łyżki pokrojonego koperku – świeżego lub mrożonego
Kuraka rozdrobnić, wymieszać w misce z mąką, solą i pieprzem. Wyrzucić na gorący olej i obsmażyć do uzyskania złotego koloru. Przełożyć mięso na talerz i na resztce oleju (albo trochę dolać) zeszklić cebulę. Do cebuli dodać usmażone mięso i zalać bulionem. Dusić jakiś czas na wolnym ogniu (jeśli potrawa ma być MM to raczej dłużej – do odparowania wody). Wyłączyć gaz tudzież inne źródło ciepła. W czasie kiedy mięso będzie stygło wymieszać śmietanę, chrzan i koper. Dodać do przestudzonego kurczaka. Zagotować i ewentualnie dosolić. Można pałaszować

50-60 dkg kurczaka (najsmaczniejsze jest mięsko z podudzi, ale cycki też oblecą)
Szklanka bulionu (dla MM raczej nie z kostki)
Dwie łyżki mąki (dla MM bez)
Pół łyżeczki pieprzu
Sól
Poszatkowana cebula
olej
400 g dobrej gęstej śmietany (ja używam 18% z Krasnegostawu)
2-3 łyżki chrzanu (w zależności od mocy tzn zawartości chrzanu w chrzanie

3 łyżki pokrojonego koperku – świeżego lub mrożonego
Kuraka rozdrobnić, wymieszać w misce z mąką, solą i pieprzem. Wyrzucić na gorący olej i obsmażyć do uzyskania złotego koloru. Przełożyć mięso na talerz i na resztce oleju (albo trochę dolać) zeszklić cebulę. Do cebuli dodać usmażone mięso i zalać bulionem. Dusić jakiś czas na wolnym ogniu (jeśli potrawa ma być MM to raczej dłużej – do odparowania wody). Wyłączyć gaz tudzież inne źródło ciepła. W czasie kiedy mięso będzie stygło wymieszać śmietanę, chrzan i koper. Dodać do przestudzonego kurczaka. Zagotować i ewentualnie dosolić. Można pałaszować



Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: