Kurczak w trójkącie z chrzanem i koperkiem

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
(porcja na dwie głodne osoby)

50-60 dkg kurczaka (najsmaczniejsze jest mięsko z podudzi, ale cycki też oblecą)

Szklanka bulionu (dla MM raczej nie z kostki)

Dwie łyżki mąki (dla MM bez)

Pół łyżeczki pieprzu

Sól

Poszatkowana cebula

olej

400 g dobrej gęstej śmietany (ja używam 18% z Krasnegostawu)

2-3 łyżki chrzanu (w zależności od mocy tzn zawartości chrzanu w chrzanie
gruebel_2.gif
, dla MM – sprawdzić, czy producent nie uszlachetnił wyrobu jakimś syfem )

3 łyżki pokrojonego koperku – świeżego lub mrożonego



Kuraka rozdrobnić, wymieszać w misce z mąką, solą i pieprzem. Wyrzucić na gorący olej i obsmażyć do uzyskania złotego koloru. Przełożyć mięso na talerz i na resztce oleju (albo trochę dolać) zeszklić cebulę. Do cebuli dodać usmażone mięso i zalać bulionem. Dusić jakiś czas na wolnym ogniu (jeśli potrawa ma być MM to raczej dłużej – do odparowania wody). Wyłączyć gaz tudzież inne źródło ciepła. W czasie kiedy mięso będzie stygło wymieszać śmietanę, chrzan i koper. Dodać do przestudzonego kurczaka. Zagotować i ewentualnie dosolić. Można pałaszować
mniam.gif

P1070666.JPG
P1070662.JPG
 

Załączniki

  • P1070666.JPG
    P1070666.JPG
    2 MB · Wyświetleń: 1
  • P1070662.JPG
    P1070662.JPG
    1.8 MB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy