Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Kurczak w winie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 1340131" data-attributes="member: 422"><p>kurczak (ja wzięłam dwa kurczacze udźce)</p><p>oliwa</p><p>5-6 średnich cebul</p><p>2-3 łyżki pasty pomidorowej</p><p>1 1/2 szklanki wytrawnego białego wina</p><p>4 łyżki mąki (ja pominęłam)</p><p>słodka papryka w proszku</p><p>sól i pieprz</p><p></p><p>- kurczaka podziel na porcje,</p><p>- cebulę pokrojoną w plasterki zrumień na oliwie, dodaj pastę pomidorową, wlej wino i podgrzewaj przez 3 minuty,</p><p>- włóż kurczaka, wymieszaj i duś pod przykryciem przez 45 minut - mięso powinno być miękkie,</p><p>- mąkę rozprowadź małą ilością wody lub wina, wsyp paprykę, sól i pieprz,</p><p>- wyjmij kurczaka, a do garnka, w którym się dusił, wlej mąkę z wodą, mieszając doprowadź do wrzenia, pogotuj z minutę,</p><p>- włóż kurczaka i gotuj na małym ogniu przez 3 minuty.</p><p></p><p>Moje zmiany - pominęłam etap z mąką, natarłam mięso solą i pieprzem przed duszeniem. Musiałam dolać w pewnym momencie wina, bo mimo tego, ze naprawdę wolno się pyrkał, to płyn wyparował. Potem jeszcze raz, ale bałam się wina, dolałam wody.</p><p>Nie wiem, czy następnym razem najpierw nie obsmażę kurczaka.</p><p></p><p>Kurak bardzo dobry, sos przepyszny! </p><p></p><p>[ATTACH=full]76720[/ATTACH]</p><p></p><p>Przepis z książki Katarzyny Pośpieszyńskiej &quot;Przygoda kulinarna&quot;. Potrawa podana jako jugosłowiańska, ale nigdzie w necie nie znalazłam, skąd dokładnie pochodzi.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 1340131, member: 422"] kurczak (ja wzięłam dwa kurczacze udźce) oliwa 5-6 średnich cebul 2-3 łyżki pasty pomidorowej 1 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 4 łyżki mąki (ja pominęłam) słodka papryka w proszku sól i pieprz - kurczaka podziel na porcje, - cebulę pokrojoną w plasterki zrumień na oliwie, dodaj pastę pomidorową, wlej wino i podgrzewaj przez 3 minuty, - włóż kurczaka, wymieszaj i duś pod przykryciem przez 45 minut - mięso powinno być miękkie, - mąkę rozprowadź małą ilością wody lub wina, wsyp paprykę, sól i pieprz, - wyjmij kurczaka, a do garnka, w którym się dusił, wlej mąkę z wodą, mieszając doprowadź do wrzenia, pogotuj z minutę, - włóż kurczaka i gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Moje zmiany - pominęłam etap z mąką, natarłam mięso solą i pieprzem przed duszeniem. Musiałam dolać w pewnym momencie wina, bo mimo tego, ze naprawdę wolno się pyrkał, to płyn wyparował. Potem jeszcze raz, ale bałam się wina, dolałam wody. Nie wiem, czy następnym razem najpierw nie obsmażę kurczaka. Kurak bardzo dobry, sos przepyszny! [ATTACH=full]76720[/ATTACH] Przepis z książki Katarzyny Pośpieszyńskiej "Przygoda kulinarna". Potrawa podana jako jugosłowiańska, ale nigdzie w necie nie znalazłam, skąd dokładnie pochodzi. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Kurczak w winie
Top
Bottom