Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak w żółtym sosie (z kurkumą)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="AnkaP" data-source="post: 1448310" data-attributes="member: 6990"><p>Przepis spisałam na szybko jakieś kilka lat temu z programu kulinarnego w TV. Trochę go zmodyfikowałam, ale pierwowzoru niestety nie pamiętam.</p><p></p><p><strong>Kurczak w żółtym sosie</strong></p><p><strong></strong></p><p></p><p>Składniki:</p><p>2 duże piersi kurczaka</p><p>2 ząbki czosnku (starte lub posiekane)</p><p>imbir - ok. 3 cm (starty lub drobno posiekany) - od biedy można zastąpić suszonym, ale to już inny smak</p><p>chili w proszku</p><p>sól</p><p>pieprz</p><p>olej</p><p>cebula</p><p>papryczka chili - drobno posiekana</p><p>1/2 łyżeczki kurkumy</p><p>200 ml słodkiej śmietanki 18%</p><p></p><p>do dekoracji: kolendra lub zielona pietruszka</p><p></p><p>Piersi kurczaka pokroić w kostkę, posolić, posypać pieprzem i chili. Przełożyć do miseczki, dodać olej (1-2 łyżki), czosnek i imbir, wymieszać. Odstawić na ok. 15 minut do lodówki.</p><p>Posiekaną drobno cebulę zeszklić na oleju, dodać papryczkę chili, podsmażyć chwilkę, dodać kurkumę, smażyć razem kilka sekund. Wrzucić kurczaka razem z marynatą i smażyć, aż kurczak się zezłoci. Wlać śmietankę i dusić kilka minut bez przykrycia, aż sos się zagęści.</p><p>Podawać z ryżem lub makaronem.</p><p>Przed podaniem posypać w/w zieleniną.</p><p></p><p>Przepraszam za jakość zdjęcia, ale aparat wyjechał z synem na wakacje, więc zdjęcie z komórki. </p><p>[ATTACH=full]83869[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="AnkaP, post: 1448310, member: 6990"] Przepis spisałam na szybko jakieś kilka lat temu z programu kulinarnego w TV. Trochę go zmodyfikowałam, ale pierwowzoru niestety nie pamiętam. [B]Kurczak w żółtym sosie [/B] Składniki: 2 duże piersi kurczaka 2 ząbki czosnku (starte lub posiekane) imbir - ok. 3 cm (starty lub drobno posiekany) - od biedy można zastąpić suszonym, ale to już inny smak chili w proszku sól pieprz olej cebula papryczka chili - drobno posiekana 1/2 łyżeczki kurkumy 200 ml słodkiej śmietanki 18% do dekoracji: kolendra lub zielona pietruszka Piersi kurczaka pokroić w kostkę, posolić, posypać pieprzem i chili. Przełożyć do miseczki, dodać olej (1-2 łyżki), czosnek i imbir, wymieszać. Odstawić na ok. 15 minut do lodówki. Posiekaną drobno cebulę zeszklić na oleju, dodać papryczkę chili, podsmażyć chwilkę, dodać kurkumę, smażyć razem kilka sekund. Wrzucić kurczaka razem z marynatą i smażyć, aż kurczak się zezłoci. Wlać śmietankę i dusić kilka minut bez przykrycia, aż sos się zagęści. Podawać z ryżem lub makaronem. Przed podaniem posypać w/w zieleniną. Przepraszam za jakość zdjęcia, ale aparat wyjechał z synem na wakacje, więc zdjęcie z komórki. [ATTACH=full]83869[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak w żółtym sosie (z kurkumą)
Top
Bottom