Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Kurczak z 40 ząbkami czosnku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 1090597" data-attributes="member: 422"><p>Przepis z książki Beverly Leblanc 'Smaki świata Francja'. Znakomity IMO.</p><p></p><p>1 kurczak o wadze 1.7 kilo</p><p>4 łyżki stołowe oliwy</p><p>40 nieobranych ząbków czosnku</p><p>2 gałązki świeżego tymianku</p><p>2 gałązki natki pietruszki</p><p>liść laurowy</p><p>200 ml bulionu warzywnego lub gorącej wody</p><p>sól i pieprz</p><p>drobno posiekana natka pietruszki</p><p></p><p>- Rozgrzać oliwę na średnim ogniu, smażyć kurczaka na złocisty kolor,</p><p>- wyjąć kurczaka, wrzucić czosnek, zioła,</p><p>- kurczaka natrzeć solą i pieprzem, położyć na wierzchu</p><p>- przykryć i gotować na małym ogniu 1 1/2 godziny</p><p>- na sicie przetrzeć czosnek z ziołami,</p><p>- na średnim ogniu podgrzewać bulion z masą z czosnku i ziół, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem,</p><p>- pokroić kurczaka, polać sosem, podawać.</p><p></p><p>Trochę zmodyfikowałam. Miałam tylko dwie ćwiartki z kurczaka, więc czosnku nie było aż 40 ząbków. Kurczaka nie gotowałam, lekko i krótko poddusiłam, ale potem zdecydowałam go upiec. Piekłam około godziny w 180 stopniach razem z czosnkiem i ziołami. Czosnku nie przecierałam. W czasie pieczenia podlewałam bulionem, ale niewielką ilością, nie robiłam osobno sosu.</p><p></p><p>Kurczak jest przepyszny, wchodzi na stałe do mojego repertuaru.</p><p></p><p>[ATTACH=full]61179[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 1090597, member: 422"] Przepis z książki Beverly Leblanc 'Smaki świata Francja'. Znakomity IMO. 1 kurczak o wadze 1.7 kilo 4 łyżki stołowe oliwy 40 nieobranych ząbków czosnku 2 gałązki świeżego tymianku 2 gałązki natki pietruszki liść laurowy 200 ml bulionu warzywnego lub gorącej wody sól i pieprz drobno posiekana natka pietruszki - Rozgrzać oliwę na średnim ogniu, smażyć kurczaka na złocisty kolor, - wyjąć kurczaka, wrzucić czosnek, zioła, - kurczaka natrzeć solą i pieprzem, położyć na wierzchu - przykryć i gotować na małym ogniu 1 1/2 godziny - na sicie przetrzeć czosnek z ziołami, - na średnim ogniu podgrzewać bulion z masą z czosnku i ziół, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, - pokroić kurczaka, polać sosem, podawać. Trochę zmodyfikowałam. Miałam tylko dwie ćwiartki z kurczaka, więc czosnku nie było aż 40 ząbków. Kurczaka nie gotowałam, lekko i krótko poddusiłam, ale potem zdecydowałam go upiec. Piekłam około godziny w 180 stopniach razem z czosnkiem i ziołami. Czosnku nie przecierałam. W czasie pieczenia podlewałam bulionem, ale niewielką ilością, nie robiłam osobno sosu. Kurczak jest przepyszny, wchodzi na stałe do mojego repertuaru. [ATTACH=full]61179[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Kurczak z 40 ząbkami czosnku
Top
Bottom