Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak z brytfanki - z jabłkami, śliwkami i ...*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Arabeska" data-source="post: 435655" data-attributes="member: 1438"><p>Potrzebne będą:</p><p><span style="color: #FF6600">1 kurczak</span></p><p><span style="color: #FF6600">2-3 jabłka</span></p><p><span style="color: #FF6600">kilka śliwek twardych (6-7), bez pestek - przekrojonych na pół</span></p><p><span style="color: #FF6600">1 lub 2 cebule (młode)</span></p><p><span style="color: #FF6600">garść majeranku</span></p><p><span style="color: #FF6600">sól, papryka słodka</span></p><p><span style="color: #FF6600">oliwa</span></p><p></p><p><strong>brytfanka!!!!</strong></p><p></p><p>Kuraczka myjemy, obcinamy nielubiane częsci (czyli kuper, wystającą skórę itp.), następnie smarujemy solą i paryką (wewnątrz i na zewnątrz). Jabłka i cebulę obieramy ze skóry i kroimy na plasterki, nadziewamy wnętrze kurczaka. Resztę czyli pozostałe nam: jabłka, cebulkę i śliwki układamy dookoła kurczaka - całość polewamy oliwą i posypujemy majerankiem.</p><p> Zapiekamy w brytfance ok 1h uważając aby sie nam nie przypaliło.</p><p></p><p>Danie doskonałe do podania z chrupiącą bagietką lub jako mięso obiadowe. Z racji użycia śliwek robię je niestety wyłącznie w sezonie letnim.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Arabeska, post: 435655, member: 1438"] Potrzebne będą: [COLOR=#FF6600]1 kurczak 2-3 jabłka kilka śliwek twardych (6-7), bez pestek - przekrojonych na pół 1 lub 2 cebule (młode) garść majeranku sól, papryka słodka oliwa[/COLOR] [B]brytfanka!!!![/B] Kuraczka myjemy, obcinamy nielubiane częsci (czyli kuper, wystającą skórę itp.), następnie smarujemy solą i paryką (wewnątrz i na zewnątrz). Jabłka i cebulę obieramy ze skóry i kroimy na plasterki, nadziewamy wnętrze kurczaka. Resztę czyli pozostałe nam: jabłka, cebulkę i śliwki układamy dookoła kurczaka - całość polewamy oliwą i posypujemy majerankiem. Zapiekamy w brytfance ok 1h uważając aby sie nam nie przypaliło. Danie doskonałe do podania z chrupiącą bagietką lub jako mięso obiadowe. Z racji użycia śliwek robię je niestety wyłącznie w sezonie letnim. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak z brytfanki - z jabłkami, śliwkami i ...*
Top
Bottom