Ponieważ nie przepadam za piersiami kurzymi, a takie dostarczono mi z zakupami, postanowiłam wymyślić z nich danie kotletowo - duszone. Wyszło nadspodziewanie smaczne i godne powtórzenia.
Składniki
- podwójna pierś kurczaka (dwie połówki) ok. 0,5 kg
- sok z cytryny
- duża cebula
- 2 łyżki rodzynek
- pół kieliszka wytrawnego wina (niekoniecznie)
- pół na pół olej i masło do smażenia
- sól i pieprz
Mięso umyłam, wysuszyłam, skropiłam sokiem z cytryny, a potem posoliłam i popieprzyłam. Tak przygotowane pozostawiłam na kilkanaście minut. W tym czasie obrałam cebulę i pokroiłam w piórka. Potem podsmażyłam ze wszystkich stron na oleju z masłem. Następnie dodałam cebulę i pod przykryciem dusiłam, aż nabrała lekko rumianego koloru. Wtedy dorzuciłam rodzynki i dalej pod przykryciem dusiłam na wolnym ogniu, aż mięso było miękkie.
Podlewałam przez ten czas po trochu wodą i winem.
Podałam z czerwoną kapustą duszoną z jabłkami.
Składniki
- podwójna pierś kurczaka (dwie połówki) ok. 0,5 kg
- sok z cytryny
- duża cebula
- 2 łyżki rodzynek
- pół kieliszka wytrawnego wina (niekoniecznie)
- pół na pół olej i masło do smażenia
- sól i pieprz
Mięso umyłam, wysuszyłam, skropiłam sokiem z cytryny, a potem posoliłam i popieprzyłam. Tak przygotowane pozostawiłam na kilkanaście minut. W tym czasie obrałam cebulę i pokroiłam w piórka. Potem podsmażyłam ze wszystkich stron na oleju z masłem. Następnie dodałam cebulę i pod przykryciem dusiłam, aż nabrała lekko rumianego koloru. Wtedy dorzuciłam rodzynki i dalej pod przykryciem dusiłam na wolnym ogniu, aż mięso było miękkie.

Podlewałam przez ten czas po trochu wodą i winem.

Podałam z czerwoną kapustą duszoną z jabłkami.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: