Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak z cebulą i rodzynkami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1240553" data-attributes="member: 10341"><p>Ponieważ nie przepadam za piersiami kurzymi, a takie dostarczono mi z zakupami, postanowiłam wymyślić z nich danie kotletowo - duszone. Wyszło nadspodziewanie smaczne i godne powtórzenia. </p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- podwójna pierś kurczaka (dwie połówki) ok. 0,5 kg</p><p>- sok z cytryny</p><p>- duża cebula</p><p>- 2 łyżki rodzynek</p><p>- pół kieliszka wytrawnego wina (niekoniecznie)</p><p>- pół na pół olej i masło do smażenia</p><p>- sól i pieprz</p><p></p><p>Mięso umyłam, wysuszyłam, skropiłam sokiem z cytryny, a potem posoliłam i popieprzyłam. Tak przygotowane pozostawiłam na kilkanaście minut. W tym czasie obrałam cebulę i pokroiłam w piórka. Potem podsmażyłam ze wszystkich stron na oleju z masłem. Następnie dodałam cebulę i pod przykryciem dusiłam, aż nabrała lekko rumianego koloru. Wtedy dorzuciłam rodzynki i dalej pod przykryciem dusiłam na wolnym ogniu, aż mięso było miękkie.</p><p></p><p>[ATTACH=full]70136[/ATTACH]</p><p></p><p>Podlewałam przez ten czas po trochu wodą i winem.</p><p></p><p>[ATTACH=full]70137[/ATTACH]</p><p></p><p>Podałam z czerwoną kapustą duszoną z jabłkami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1240553, member: 10341"] Ponieważ nie przepadam za piersiami kurzymi, a takie dostarczono mi z zakupami, postanowiłam wymyślić z nich danie kotletowo - duszone. Wyszło nadspodziewanie smaczne i godne powtórzenia. [B]Składniki [/B]- podwójna pierś kurczaka (dwie połówki) ok. 0,5 kg - sok z cytryny - duża cebula - 2 łyżki rodzynek - pół kieliszka wytrawnego wina (niekoniecznie) - pół na pół olej i masło do smażenia - sól i pieprz Mięso umyłam, wysuszyłam, skropiłam sokiem z cytryny, a potem posoliłam i popieprzyłam. Tak przygotowane pozostawiłam na kilkanaście minut. W tym czasie obrałam cebulę i pokroiłam w piórka. Potem podsmażyłam ze wszystkich stron na oleju z masłem. Następnie dodałam cebulę i pod przykryciem dusiłam, aż nabrała lekko rumianego koloru. Wtedy dorzuciłam rodzynki i dalej pod przykryciem dusiłam na wolnym ogniu, aż mięso było miękkie. [ATTACH=full]70136[/ATTACH] Podlewałam przez ten czas po trochu wodą i winem. [ATTACH=full]70137[/ATTACH] Podałam z czerwoną kapustą duszoną z jabłkami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak z cebulą i rodzynkami*
Top
Bottom