Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kurczak z freką i mieloną wołowiną
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1327965" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Kurczak z freką i mieloną wołowiną (Dadżadż bi -freka)</strong></p><p></p><p></p><p>Na podstawie &quot;Kuchni arabskiej&quot; May S. Bsisu</p><p></p><p>Freka to niedojrzałe uprażone ziarno pszenicy, barwy od zielonej do brązowej. Nadaje potrawom dymny, orzechowy aromat i smak. </p><p>Tak wygląda:</p><p></p><p> [ATTACH=full]75803[/ATTACH]</p><p></p><p>Kiedyś była uprawiana tylko w Egipcie, Syrii i Jordanii i uchodziła za pokarm wieśniaków, ale ostatnio stała się modna i podawana jest w najlepszych restauracjach Ammanu, Damaszku czy Bejrutu.</p><p>Prawidłowo ugotowana freka powinna przypominać risotto, ale nie powinna być kleista.</p><p></p><p>Składniki (na 6 porcji):</p><p>3 łyżki masla</p><p>3 łyżki oleju canola (rzepakowego)</p><p>1/2 kg drobno posiekanej cebuli</p><p>1/2 kg mielonej wołowiny</p><p>2 szklanki freki, przebranej, wypłukanej i odsączonej</p><p>1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego</p><p>1/4 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej</p><p>1/4 łyżeczki mielonego kardamonu</p><p>1/8 łyżeczki mielonych goździków</p><p>1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (plus 1 łyżeczka do posypania gotowego dania)</p><p>2 1/2 łyżeczki soli (z czego pół łyżeczki do przyprawienia odgrzewanego kurczaka)</p><p>1 łyżeczka czarnego pieprzu (z czego pół łyżeczki do kurczaka)</p><p>2 1/2 szklanki bulionu pozostałego po gotowaniu kurczaka lub bulionu wołowego</p><p>2 kg kawałków kurczaka (ugotowanych w takiej ilości wody, by mięso było zanurzone na 5 cm), obrane ze skóry i kości (u mnie 6 sztuk podudzi)</p><p>1/4 szklanki smażonych orzeszków piniowych</p><p>1/2 szklanki obranych, smażonych migdałów</p><p></p><p></p><p>W pierszej kolejności ugotowałam tradycyjny bulion z podudzi kurczaka z warzywami. </p><p>Następnie na rozgrzanym maśle z olejem poddusiłam do zeszklenia cebulę.</p><p>Dodałam wołowinę i mieszając smażyłam, aż straci różową barwę (ok. 10 min).</p><p>Dodałam frekę i przyprawy, smażyłam ok. 5 minut, a następnie wlałam 1 1/2 szklanki bulionu, wymieszałam i przykryłam rondel.</p><p>Dusiłam na malutkim ogniu godzinę, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie zdjęłam garnek z ognia, zawinęłam w papier i kocyk i odstawiłam na pół godziny (można do 3 godzin).</p><p>Wg autorki należy teraz podgrzać w pozostałym bulionie kawałki kurczaka w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku. Ja zwyczajnie odgrzałam podudzia w bulionie na gazie.</p><p>Podać frekę z kawałkami kurczaka, przybraną orzeszkami piniowymi i migdałami oraz oprószoną pozostałym cynamonem.</p><p>Ponieważ nie miałam pinioli, dałam same migdały, a cynamon zastąpiłam natką pietruszki.</p><p></p><p>Zdjęcie mam bardzo marne, ale dodaję jako dokumentację:</p><p></p><p>[ATTACH=full]75813[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1327965, member: 1024"] [B]Kurczak z freką i mieloną wołowiną (Dadżadż bi -freka)[/B] Na podstawie "Kuchni arabskiej" May S. Bsisu Freka to niedojrzałe uprażone ziarno pszenicy, barwy od zielonej do brązowej. Nadaje potrawom dymny, orzechowy aromat i smak. Tak wygląda: [ATTACH=full]75803[/ATTACH] Kiedyś była uprawiana tylko w Egipcie, Syrii i Jordanii i uchodziła za pokarm wieśniaków, ale ostatnio stała się modna i podawana jest w najlepszych restauracjach Ammanu, Damaszku czy Bejrutu. Prawidłowo ugotowana freka powinna przypominać risotto, ale nie powinna być kleista. Składniki (na 6 porcji): 3 łyżki masla 3 łyżki oleju canola (rzepakowego) 1/2 kg drobno posiekanej cebuli 1/2 kg mielonej wołowiny 2 szklanki freki, przebranej, wypłukanej i odsączonej 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/8 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (plus 1 łyżeczka do posypania gotowego dania) 2 1/2 łyżeczki soli (z czego pół łyżeczki do przyprawienia odgrzewanego kurczaka) 1 łyżeczka czarnego pieprzu (z czego pół łyżeczki do kurczaka) 2 1/2 szklanki bulionu pozostałego po gotowaniu kurczaka lub bulionu wołowego 2 kg kawałków kurczaka (ugotowanych w takiej ilości wody, by mięso było zanurzone na 5 cm), obrane ze skóry i kości (u mnie 6 sztuk podudzi) 1/4 szklanki smażonych orzeszków piniowych 1/2 szklanki obranych, smażonych migdałów W pierszej kolejności ugotowałam tradycyjny bulion z podudzi kurczaka z warzywami. Następnie na rozgrzanym maśle z olejem poddusiłam do zeszklenia cebulę. Dodałam wołowinę i mieszając smażyłam, aż straci różową barwę (ok. 10 min). Dodałam frekę i przyprawy, smażyłam ok. 5 minut, a następnie wlałam 1 1/2 szklanki bulionu, wymieszałam i przykryłam rondel. Dusiłam na malutkim ogniu godzinę, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie zdjęłam garnek z ognia, zawinęłam w papier i kocyk i odstawiłam na pół godziny (można do 3 godzin). Wg autorki należy teraz podgrzać w pozostałym bulionie kawałki kurczaka w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku. Ja zwyczajnie odgrzałam podudzia w bulionie na gazie. Podać frekę z kawałkami kurczaka, przybraną orzeszkami piniowymi i migdałami oraz oprószoną pozostałym cynamonem. Ponieważ nie miałam pinioli, dałam same migdały, a cynamon zastąpiłam natką pietruszki. Zdjęcie mam bardzo marne, ale dodaję jako dokumentację: [ATTACH=full]75813[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kurczak z freką i mieloną wołowiną
Top
Bottom