Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak z jabłkami w curry
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1589342" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z moich ulubionych &quot;Smaków i aromatów&quot; Proporcja dla 4 osób, co raczej wypraktykowałam, bo czasopismo na ten temat milczało. Obiad był proszony i bałam się, żeby ktoś nie poczuł niedosytu.. Ale udało się i polecam, życząc smacznego.</p><p>Potrzebne nam będą:</p><p> - 4 filety z piersi kurczaka</p><p> - 2 jabłka</p><p> - 2 cebule, drobniutko posiekane</p><p> - 1/2 cytryny</p><p> - 1 łyżeczka cukru</p><p> - 4 duże ząbki czosnku</p><p> - 2 dkg świeźego, utartego imbiru</p><p> - 5 gożdzików, w całości</p><p> - po pół łyżeczki chilli w proszku i kolendry (mielonej)</p><p> - 3 ziarna ziele angielskiego</p><p> - sól i świeżo zmielony pieprz</p><p> - 2 łyżki oleju arachidowego</p><p><strong>Sos</strong></p><p> <strong></strong>- 1 szklanka soku jabłkowego<strong></strong></p><p><strong></strong> - 2 łyżki masa<strong></strong></p><p><strong></strong> - 1 kostka bulionu drobiowego</p><p> - 1 łyżeczka curry w proszku</p><p> - 1 łyżeczka cukru</p><p> - 1 liść laurowy</p><p></p><p>Rozgrzewamy w rondlu olej, wrzucamy posiekane drobniutko cebule i posiekany czosnek. Gdy się wyzłocą. obsmażamy z obydwu stron filety.</p><p> Dodajemy pokrojone na ćwiartki jabłka, sok i skórkę otart5ą z połówki cytryny. Mięso solimy, wsypujemy wszystkie przyprawy, przykrywamy rondel i smażymy na małym ogniu pilnując, by kurczak się nie przypalił. Gdy zajdzie potrzeba, wlej 2 - 3 łyżki soku jabłkowego.</p><p>Przygotuj sos:</p><p>Włóż do małego rondelka masło, podsmaż na nim pokrojone w drobną kostkę jabłko. Wlej sok jabłkowy i wsyp cukier, curry oraz wszystkie przyprawy. Trzymamy na małym ogniu przez 5 minut. Wyjmujemy liść laurowy. </p><p>Sos przecieramy przez sitko i ponownie wlewamy do rondelka. Trzymamy na małym ogniu.</p><p>Wyjmujemy kurczaka, układamy na desce i kroimy w plastry.</p><p>Sos, który pozostał w garnku, przecieramy przez sitko. Wlewamy do dużego rondla, dodajemy sos z curry. Sp0rawdzamy, czy sos jest wystarczająco słodki i pikantny.</p><p>Wkładamy porcje kurczaka, podgrzewamy szybko na średnim ogniu i p0odajemy z ryżemj ugotowanym lub wypieczonym na syp0ko.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1589342, member: 10341"] Przepis pochodzi z moich ulubionych "Smaków i aromatów" Proporcja dla 4 osób, co raczej wypraktykowałam, bo czasopismo na ten temat milczało. Obiad był proszony i bałam się, żeby ktoś nie poczuł niedosytu.. Ale udało się i polecam, życząc smacznego. Potrzebne nam będą: - 4 filety z piersi kurczaka - 2 jabłka - 2 cebule, drobniutko posiekane - 1/2 cytryny - 1 łyżeczka cukru - 4 duże ząbki czosnku - 2 dkg świeźego, utartego imbiru - 5 gożdzików, w całości - po pół łyżeczki chilli w proszku i kolendry (mielonej) - 3 ziarna ziele angielskiego - sól i świeżo zmielony pieprz - 2 łyżki oleju arachidowego [B]Sos [/B]- 1 szklanka soku jabłkowego[B] [/B] - 2 łyżki masa[B] [/B] - 1 kostka bulionu drobiowego - 1 łyżeczka curry w proszku - 1 łyżeczka cukru - 1 liść laurowy Rozgrzewamy w rondlu olej, wrzucamy posiekane drobniutko cebule i posiekany czosnek. Gdy się wyzłocą. obsmażamy z obydwu stron filety. Dodajemy pokrojone na ćwiartki jabłka, sok i skórkę otart5ą z połówki cytryny. Mięso solimy, wsypujemy wszystkie przyprawy, przykrywamy rondel i smażymy na małym ogniu pilnując, by kurczak się nie przypalił. Gdy zajdzie potrzeba, wlej 2 - 3 łyżki soku jabłkowego. Przygotuj sos: Włóż do małego rondelka masło, podsmaż na nim pokrojone w drobną kostkę jabłko. Wlej sok jabłkowy i wsyp cukier, curry oraz wszystkie przyprawy. Trzymamy na małym ogniu przez 5 minut. Wyjmujemy liść laurowy. Sos przecieramy przez sitko i ponownie wlewamy do rondelka. Trzymamy na małym ogniu. Wyjmujemy kurczaka, układamy na desce i kroimy w plastry. Sos, który pozostał w garnku, przecieramy przez sitko. Wlewamy do dużego rondla, dodajemy sos z curry. Sp0rawdzamy, czy sos jest wystarczająco słodki i pikantny. Wkładamy porcje kurczaka, podgrzewamy szybko na średnim ogniu i p0odajemy z ryżemj ugotowanym lub wypieczonym na syp0ko. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak z jabłkami w curry
Top
Bottom