- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Kurczak z makaronem na Shanghai art
albo Chinski makaron z kurczakiem z woka
1 łyżeczka oleju sezamowego
60 ml sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
250 g piersi z kurczaka pokrojonej w drobne paseczki
8 grzybków shitake pokrojonych w plasterki
200 ml bulionu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
300 g Shanghai-makaronu
2 łyżeczki oliwy
1 ząbek czosnku posiekany w cienkie krążki
2 kopiate łyżeczki startego imbiru
1 łodyga selera w cieniutkie paseczki pokrojona
1 mały por pokrojony w talarki
150 g chinskiej kapusty pokrojony w większe kawałki
50 g bambusa pokrojonego w cieniutkie kawałeczki
8 zielonych cebulek (dymek) pokrojonych
1.Olej sezamowy 1 łyżkę sosu sojowego i ostrygowego mieszamy z pokrojonym mięsem i odstawiamy na 30 minut.
2.Bulion, cukier, sól i pozostały sos sojowy i ostrygowy mieszamy razem.
3.gotujemy makaron i przelewamy go zimną wodą.
4.Mocno rozgrzewamy wok. Dodajemy łyżkę oliwy i przez 1 minutę smażymy kurczaka. Kurczaka odkładamy na talerz.
5.Do woka dodajemy drugą łyżkę oleju i na nim smażymy czosnek imbir,seler,por. Po 2 minutach dodajemy kapustę i grzybki. Smażymy następne 2 minuty.
6.Dodajemy ugotowany makaron,kawałki kurczaka, posiekaną dymkę i zalewamy bulionem. Gotujemy na mniejszym ogniu przez 5 minut.
7. Serwujemy na gorąco.
albo Chinski makaron z kurczakiem z woka

1 łyżeczka oleju sezamowego
60 ml sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
250 g piersi z kurczaka pokrojonej w drobne paseczki
8 grzybków shitake pokrojonych w plasterki
200 ml bulionu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
300 g Shanghai-makaronu
2 łyżeczki oliwy
1 ząbek czosnku posiekany w cienkie krążki
2 kopiate łyżeczki startego imbiru
1 łodyga selera w cieniutkie paseczki pokrojona
1 mały por pokrojony w talarki
150 g chinskiej kapusty pokrojony w większe kawałki
50 g bambusa pokrojonego w cieniutkie kawałeczki
8 zielonych cebulek (dymek) pokrojonych
1.Olej sezamowy 1 łyżkę sosu sojowego i ostrygowego mieszamy z pokrojonym mięsem i odstawiamy na 30 minut.
2.Bulion, cukier, sól i pozostały sos sojowy i ostrygowy mieszamy razem.
3.gotujemy makaron i przelewamy go zimną wodą.
4.Mocno rozgrzewamy wok. Dodajemy łyżkę oliwy i przez 1 minutę smażymy kurczaka. Kurczaka odkładamy na talerz.
5.Do woka dodajemy drugą łyżkę oleju i na nim smażymy czosnek imbir,seler,por. Po 2 minutach dodajemy kapustę i grzybki. Smażymy następne 2 minuty.
6.Dodajemy ugotowany makaron,kawałki kurczaka, posiekaną dymkę i zalewamy bulionem. Gotujemy na mniejszym ogniu przez 5 minut.
7. Serwujemy na gorąco.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: