Kurczak z papryką i pieczarkami

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
DSC_0584.JPG

1 podwójna pierś kurczaka
2 papryki czerwone
2 duże cebule
8 dużych pieczarek
2 duże ząbki czosnku
1 puszka pomidorów (bez skórki)
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
ostra papryka do smaku
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

mąka pszenna
olej do smażenia


1. Filety kurczaka pokroić w niedużą kostką. Oprószyć solą i pieprzem, wymieszać z ok. 2 łyżkami mąki, tak, by mąka je obtoczyła. Podsmażyć w dużej patelni na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, aż będą złote. Zdjąć z patelni.

2. Na patelnię dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę. Smażyć kilka chwil, aż papryka zacznie mięknąć. Wówczas dodać obraną, posiekaną grubo cebulę, pokrojone w plastry pieczarki, obrany, posiekany drobno czosnek, tymianek oraz słodką paprykę.
Smażyć, aż cebula będzie szklista.

3. Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą (jeśli pomidory są w całości, rozdrabniamy je na patelni). Wymieszać. Dusić razem 5 minut, aż część sosu odparuje i danie zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie ostrą papryką.

Można podać ze świeżym pieczywem, z ryżem lub jako sos do makaronu.
 

Załączniki

  • DSC_0584.JPG
    DSC_0584.JPG
    112.9 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy