Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak z papryką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 927489" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis zaczerpnęłam z Burdy - Agencja Muza. Robiłam już tego kurczaka kilkakrotnie, ale dopiero dzisiaj mam do niego zdjęcie, więc chcę żebyście zobaczyli jak wygląda. A smakuje wybornie.</p><p></p><p>[ATTACH=full]48120[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>Kurczak (ja jak zwykle wzięłam 6 górnych części udek kurczaka)</p><p>sól</p><p>łagodna papryka do oprószenia</p><p>4 łyżki oleju</p><p>10 dkg wędzonego boczku</p><p>3 cebule</p><p>2 strąki świeżej papryki (kolor dowolny, ale wzięłam czerwoną i zieloną)</p><p>2 - 3 łyżki sproszkowanej łagodnej papryki (dałam 3)</p><p>1 ząbek czosnku</p><p>1/2 łyżeczki kminku</p><p>szczypta majeranku</p><p>skórka z 1/4 cytryny (tylko żółta)</p><p>1 mała puszka koncentratu pomidorowego (wzięłam 7 dkg Łowicz)</p><p>1 opakowanie ciemnego sosu pieczeniowego ( niekoniecznie, a właściwie zbędne)</p><p></p><p>Kurczaka podzielić na części ( ja już miałam podzielone), posypać solą i oprószyć papryką, a potem obsmażyć na gorącym oleju. Zrumienione części kurczaka wyjąć z patelni, przełożyć do rondla, w którym będziemy kurczaka dusić. Do oleju po obsmażaniu kurczaka dodajemy pokrojony w kostkę boczek, topimy, wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Dusimy przez kilka minut. Dodajemy rozgnieciony czosnek, posiekany kminek (ja dałam cały), majeranek i skórkę z cytryny oraz 3 łyżki łagodnej papryki. Po wymieszaniu, zawartość patelni przekładamy do rondla z kurczakiem. Koncentrat pomidorowy mieszamy z filiżanką wody, wlewamy do kurczaka i dusimy 45 - 50 minut. Kto chce na koniec może dodać sos w proszku. Ja spróbowałam dać pół łyżki bezpośrednio do potrawy, bez rozprowadzania w wodzie. Sos Knorra, świetnie się rozprowadza w gorącym płynie, ale nadaje potrawie &quot;chemiczny&quot; posmak. Zrezygnowałam więc z tego dodatku, bo sos jest wystarczająco gęsty i aromatyczny. Podałam z ziemniakami sałatkowymi, nie puree, i sałatą po polsku. Ta kompozycja polsko- węgierska okazała się nad wyraz udana.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 927489, member: 10341"] Przepis zaczerpnęłam z Burdy - Agencja Muza. Robiłam już tego kurczaka kilkakrotnie, ale dopiero dzisiaj mam do niego zdjęcie, więc chcę żebyście zobaczyli jak wygląda. A smakuje wybornie. [ATTACH=full]48120[/ATTACH] [B]Składniki [/B]Kurczak (ja jak zwykle wzięłam 6 górnych części udek kurczaka) sól łagodna papryka do oprószenia 4 łyżki oleju 10 dkg wędzonego boczku 3 cebule 2 strąki świeżej papryki (kolor dowolny, ale wzięłam czerwoną i zieloną) 2 - 3 łyżki sproszkowanej łagodnej papryki (dałam 3) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kminku szczypta majeranku skórka z 1/4 cytryny (tylko żółta) 1 mała puszka koncentratu pomidorowego (wzięłam 7 dkg Łowicz) 1 opakowanie ciemnego sosu pieczeniowego ( niekoniecznie, a właściwie zbędne) Kurczaka podzielić na części ( ja już miałam podzielone), posypać solą i oprószyć papryką, a potem obsmażyć na gorącym oleju. Zrumienione części kurczaka wyjąć z patelni, przełożyć do rondla, w którym będziemy kurczaka dusić. Do oleju po obsmażaniu kurczaka dodajemy pokrojony w kostkę boczek, topimy, wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Dusimy przez kilka minut. Dodajemy rozgnieciony czosnek, posiekany kminek (ja dałam cały), majeranek i skórkę z cytryny oraz 3 łyżki łagodnej papryki. Po wymieszaniu, zawartość patelni przekładamy do rondla z kurczakiem. Koncentrat pomidorowy mieszamy z filiżanką wody, wlewamy do kurczaka i dusimy 45 - 50 minut. Kto chce na koniec może dodać sos w proszku. Ja spróbowałam dać pół łyżki bezpośrednio do potrawy, bez rozprowadzania w wodzie. Sos Knorra, świetnie się rozprowadza w gorącym płynie, ale nadaje potrawie "chemiczny" posmak. Zrezygnowałam więc z tego dodatku, bo sos jest wystarczająco gęsty i aromatyczny. Podałam z ziemniakami sałatkowymi, nie puree, i sałatą po polsku. Ta kompozycja polsko- węgierska okazała się nad wyraz udana. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Kurczak z papryką
Bottom